Treinverkeer in Frankrijk verstoord door stakingen

Het Franse spoorverkeer ondervindt hinder door een staking van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF. Ongeveer 60 procent van de TGV-treinen rijdt, en 40 tot 50 procent van de regionale treinen. De Eurostar rijdt normaal en de Thalys rijdt voor 75 procent.

Gisteravond heeft het personeel van de Franse spoorwegmaatschappij SNCF het werk voor onbepaalde tijd neergelegd. Met de staking willen de spoorbonden wegen op de onderhandelingen over de arbeidstijden van de spoorarbeiders, maar de actie past ook binnen de ruime protestbeweging tegen de plannen van de Franse regering om de arbeidswetgeving te flexibiliseren.

Door de acties rijdt slechts de helft van de regionale treinen in Frankrijk en ook de Thalys-treinen worden door de acties getroffen. Een kwart van de Thalys-treinen rijdt niet. "Het is al de achtste keer sinds eind maart dat spooracties het treinverkeer in Frankrijk lam leggen, maar deze stakingsactie ligt iets gevoeliger", zegt VRT-correspondent Frank Renout. "Er is één groot verschil met de vorige acties: deze keer is het voor onbepaalde tijd. Het kan dus langer dan een dag duren en dat ligt natuurlijk gevoelig, want op 10 juni start het EK voetbal, waarvoor miljoenen buitenlanders naar Frankrijk komen", zegt Renout.

Ook gevolgen voor treinverkeer in België

De staking bij de Franse spoorwegen heeft ook gevolgen voor de hogesnelheidsverbindingen met België. Dat meldt NMBS Europe. Zo rijdt de TGV vandaag niet in België. De verbinding Frankrijk-Brussel eindigt in het Franse Rijsel.

Wat de Thalys betreft, zijn er vier ritten Parijs-Brussel en vier ritten Brussel-Parijs geschrapt. Thalys-treinen op de verbinding Rijsel-Amsterdam rijden slechts tussen Brussel en Amsterdam. De lowcosttrein Izy rijdt helemaal niet. Donderdag geldt er een gelijkaardige situatie bij Thalys/Izy. Eurostar verwacht geen problemen.

Ook de komende dagen wordt de druk op de regering van president François Hollande opgevoerd. Morgen staken de metro's en trams in en rond Parijs, eveneens voor een onbepaalde tijd. Donderdag zijn er sociale acties bij de haven en van vrijdag tot zondag leggen ook de Franse luchtverkeersleiders het werk neer.