1 op de 6 voertuigen te laat naar de keuring

Steeds meer mensen gaan te laat naar de autokeuring. Dat zegt de koepel van de keuringsinstellingen GOCA. Vorig jaar werd 1 op de 6 voertuigen pas gekeurd na de uiterste datum, in Brussel zelfs 1 op de 4.

In 2015 werden 820.751 voertuigen laattijdig binnengebracht voor de keuring en dat is bijna 1 wagen op 6. Ruim 60 procent was minder dan één maand te laat, 8 procent was meer dan een half jaar te laat. In Brussel is het probleem nog groter, want daar werd vorig jaar een vierde van de voertuigen te laat gekeurd.

De koepel van de keuringsinstellingen spreekt van een "onrustwekkend fenomeen", want bij gerichte politieacties wordt vastgesteld dat een groot deel van de voertuigen zware technische gebreken vertoont.

Het rijden zonder geldig keuringsbewijs kan ook zware gevolgen hebben voor de eigenaar van de wagen, zegt Marie De Backer van GOCA. "Wie zijn auto te laat naar de keuring brengt, moet een extra toeslag betalen aan de kassa. Maar nog belangrijker is dat de eigenaar van de wagen niet verzekerd is als hij zonder geldig keuringsbewijs betrokken raakt bij een ongeval, althans wanneer er een verband is tussen de staat van de wagen en het ongeval."