"Nadenken over integratie van provinciale noodcentrales"

De experts van de parlementaire onderzoekscommissie naar de aanslagen willen dat het parlement nadenkt over een integratie van de verschillende noodcentrales die nu nog in elke provincie bestaan. Er is ook nood aan scenario's voor het stilleggen van het openbaar vervoer en de algemene noodplannen zijn te weinig flexibel.
Voorzitter Patrick De Wael in de commissie (archieffoto).

Dat staat in een eerste overzicht van pijn- en verbeterpunten dat de experts opgesteld hebben.

Op 22 maart hadden de noodcentrales van Brussel en Leuven helemaal geen contact met elkaar. Het gevolg was dat het universitaire ziekenhuis Saint-Luc, op een steenworp van Brussels Airport, bijzonder weinig slachtoffers over de vloer kreeg. Leuven besloot Saint-Luc immers te ontzien na het nieuws van de explosies in station Maalbeek, terwijl Brussel vreesde dat het hospitaal de handen al meer dan vol had na die in Zaventem.

"Moeten we niet denken aan het geografisch concentreren of integreren van de centrales naar buitenlands model?", zo stelt Willy Bruggeman daarom.

In zijn overzicht vraagt de veiligheidexpert zich ook af of de centrales geen zicht kunnen krijgen op camera's op de plek van de ramp. Ook moet bekeken worden wat men kan doen met informatie op de sociale media.

De expert onderstreept voorts de nood aan scenario's voor het stilleggen van het openbaar vervoer. "Wie beslist in functie van welke fase, op basis van welke wettelijke regeling en wie informeert wie?" Het huidige getouwtrek over de sluiting van de Brusselse metro is duidelijk niet voor herhaling vatbaar.

Noodplannen

Er moet ook bekeken worden of er geen specifieke noodplannen voor terrorisme nodig zijn. De meningen van de getuigen daarover liepen de voorbije weken uiteen. In het document trekt Bruggeman nog geen conclusies, maar merkt hij wel op dat het ontbreken van de dimensie terrorisme maakt dat ook bijhorende oefeningen ontbraken.

De Algemene Nood- en Interventieplannen moeten in elk geval flexibeler, luidt het nog. "De plannen zijn in de praktijk veel te gedetailleerd en te strak opgezet." Denk aan dikke boeken met lijsten en procedures "zonder een algemene en strategische benadering en praktische, eenvoudige handelingsrichtlijnen".