"Neem uw verantwoordelijkheid als premier en breng de rust terug"

In de Kamer heeft ex-premier Elio Di Rupo (PS) zijn opvolger Charles Michel (MR) gekapitteld. Di Rupo riep Michel op om zijn verantwoordelijkheid als premier op te nemen en de rust terug te brengen in het land.

In zijn eerste plenaire tussenkomst sinds zijn vertrek uit de zestien vroeg Di Rupo premier Michel om zijn rol op te nemen. "Twee wegen zijn mogelijk: blijven kiezen voor confrontatie of kiezen voor verzoening en een echte dialoog opstarten. Welke weg kiest u?"

"Samen moeten we aantonen dat het Belgisch model er steeds in geslaagd is om groepen bij elkaar te brengen, meningen met elkaar te verzoenen en de kaart van de dialoog te trekken", stelde Di Rupo. "Het is geen teken van zwakte om de weg van overleg en compromis in te slaan. Politieke moed is net om te stoppen met beweren dat er geen alternatieven bestaan", zo wierp Di Rupo zijn opvolger voor de voeten. "Ik veroordeel net als u elk geweld, maar hoe kan het dat u geen begrip hebt voor de woede en de gevoelens van onrechtvaardigheid?"

Michel blijft bij zijn stuk

In zijn antwoord bleef Michel bij zijn boodschap van de voorbije dagen en weken. Hij herhaalde dat de regering de koers heeft uitgezet, maar ruimte laat voor het sociaal overleg. "We zijn voor duizend procent gemobiliseerd om het werk voort te zetten en een echte plaats te geven aan het sociaal overleg", zei de eerste minister. Hij haalde wel fors uit naar het geweld en de vernielingen door sommige vakbondslui. "We zullen geen straffeloosheid dulden. Elkeen is verantwoordelijk voor zijn handelingen."

De oppositie toonde zich allerminst overtuigd door het discours van de premier. "Ik heb gepleit voor herwonnen kalmte, maar de manier waarop u antwoordt pookt de tegenstellingen opnieuw op", sneerde Di Rupo. "Dit was hetzelfde verhaal van vorig week, hetzelfde als de weken voordien", vulde Ecolo-collega Jean-Marc Nollet aan.

PVDA'er Raoul Hedebouw verweet de premier Oost-Indisch doof te blijven voor de protesten. "U bent niet geïnteresseerd in overleg. Sociale democratie interesseert u niet", besloot hij. Groen-voorzitter Meyrem Almaci zei vooral plaatsvervangende schaamte te voelen. Voor het heen-en-weer aan verwijten, maar ook voor het totale gebrek om de stemming aan te voelen bij de bevolking.