"Ugly Naked Guy" uit Friends eindelijk ontmaskerd

Het is zover: we weten eindelijk wie de fameuze "Ugly Naked Guy" is, de mysterieuze naakte man die enkele keren op het voorplan kwam in de serie Friends, zonder evenwel duidelijk in beeld te komen.

Dat het mysterie voor de Friends-fans eindelijk is opgehelderd, is het resultaat van een queeste van maar liefst een jaar door The Huffington Post. Todd Van Luling zette het resultaat gisteren online en sindsdien gaat het hard, ook op Twitter vandaag.

"Iets meer dan een jaar geleden begon ik het belangrijkste stukje onderzoeksjournalistiek in mijn carrière", schrijft Van Luling. Om even het geheugen op te frissen: Ross, Phoebe, Monica, Chandler, Joey en Rachel verwezen in de populaire sitcom wel vaker naar the Ugly Naked Guy, maar het personage zelf kwam maar twee keer effectief in beeld. Zijn gezicht was nooit te zien, zodat het raden bleef wie de man eigenlijk was.

Tafel met muffins

De Ugly Naked Guy woonde in een flat aan de achterkant van het appartement van Monica en Rachel. Door het raam aan hun terras konden ze soms een glimp opvangen van de mysterieuze figuur.

Hij komt een eerste keer in beeld in seizoen 3, in de aflevering "The one with the giant poking device", wanneer de Friends hem lastigvallen met een lange stok gemaakt uit chopsticks.

De man komt een tweede keer in beeld in seizoen 5 in de aflevering "When everybody finds out", wanneer Ross verhuist en besluit om voor het appartement van Ugly Naked Guy te gaan. Ross probeert hem om te kopen met een tafel vol muffins, en gaat ook naakt op de koffie bij Ugly Naked Guy om de flat te krijgen. Echt naakt zijn de acteurs daarvoor overigens niet moeten gaan, weet Huffington Post.

Met vallen en opstaan

Van Luling besteedde een hele long-read aan zijn zoektocht. Die ging met ups en downs. Eerst dacht hij aan de verkeerde persoon - er werd wel vaker gegokt op Michael Hagerty, die in de serie een bescheiden rolletje speelde als Mr Treeger, de syndicus van het appartementsgebouw.

Daarna bleken nieuwe pogingen keer op keer in een doodlopend straatje te eindigen. Op sociale media bleken er dan weer veel valse berichten te circuleren over de mysterieuze man, en ook andere websites bleken geen antwoorden te kunnen bieden over Naked Guy. 

Van Luling probeert ook Fiverr, een website om dingen voor 5 dollar aan te bieden. "Maar niemand wilde de 5 dollar die ik bood om UNG te vinden." Hij begint eraan te twijfelen of de man wel echt bestaat. Misschien was de verschijning in Friends wel een soort optische illusie?

Uiteindelijk brengt een mailtje van het castingbureau Central Casting de verlossing, een jaar nadat Van Luling hen een vraag had gestuurd. Via hen kwam hij in contact met de man, en achterhaalde hij wie het was: Jon Haugen.

"Je wilt het echt weten, hé"

""Je wil weten wie de Ugly Naked Guy echt is, hé", vroeg Haugen aan de telefoon. Ik antwoordde met de meest affirmatieve toon die ik ooit in mijn leven gebruikte." Waarna Haugen er geen twijfel over liet bestaan: "Er was maar één Ugly Naked Guy, en dat was ik."

Central Casting had geen officiële data meer over wie de rol ooit vervulde, maar Haugen was duidelijk. Hij heeft genoten van zijn rol, hoe bescheiden die ook was. "Ik had de tijd van mijn leven."

"Moest doen alsof ik dood was en m'n adem inhouden"

Haugen vertelt dat zijn eerste optreden in Friends best wel een uitdaging was. Hij werd daarin bestookt met een grote stok, en moest doen of hij dood was. "Het deed geen pijn. Het moeilijkste was dat ik mijn adem moest inhouden. De scène werd gefilmd rond 2 uur 's morgens en ik was echt moe na een hele dag repeteren. Maar het was de laatste scène en die moest perfect zijn."

Mythe over de naaktscène doorprikt

Over de tweede verschijning, o.a. de "naaktscène" met Ross, verklapte Haugen dit: "Ik had eigenlijk een boxer short aan. Maar toch voelde ik me best wel verlegen, omdat er toch een publiek van 500 man toekijkt, en met de cameraploegen naast jou. Maar na 2 minuten vielen de zenuwen van me af. Ik en David Schwimmer (Ross) hadden een comfortabel gevoel. Ook hij droeg boxershorts."

Meest gelezen