"Verheugd, maar wachten op definitieve uitspraak"

De advocaat van de Dexia-aandeelhouders reageert "verheugd" op het negatief advies van de advocaat-generaal bij het Europees Hof van Justitie. Het wordt nog 18 tot 24 maanden wachten eer de Raad van State - het startpunt van de lange juridische weg - uitspraak zal doen, verwacht meester Erik Monard.

Monard is de advocaat van verschillende Dexia-aandeelhouders die op initiatief van de Vlaamse Federatie van Beleggers (VFB) de zaak hadden opgestart. Zij vinden dat ze gediscrimineerd worden ten opzichte van de coöperanten, die via Arco indirect aandeelhouder zijn van de Belgisch-Franse bank die over de kop ging.

"We zijn verheugd met dit advies. Tot vandaag moeten we vaststellen dat de hete aardappel naar voren wordt geschoven en de beslissing wordt uitgesteld", zegt Monard. Hij blijft erbij dat het Grondwettelijk Hof - dat verschillende vragen kreeg vanuit de Raad van State, maar zelf vragen stelde aan het EU-Hof - op basis van de Belgische rechtsprincipes reeds een beslissing had kunnen nemen.

Nu wordt het enkele maanden wachten op de beslissing van het Europees Hof van Justitie zelf. Dan gaat het naar het Grondwettelijk Hof die de Raad van State zal antwoorden. Daar zal eerst de auditeur zich uitspreken vooral er een uitspraak komt. Dit alles kan 12 tot 24 maanden duren, aldus Monard. Maar volgens hem gaat het om een "hoogst gezaghebbend advies". Hij verwacht dat uiteindelijk de kb's van de waarborg zullen worden vernietigd.

Dat betekent dat een eventuele uitspraak vrij dicht bij de lokale verkiezingen van 2018 en de federale en regionale verkiezingen van 2019 zal vallen.

De individuele Dexia-aandeelhouders pleiten volgens Monard voor een oplossing die dezelfde is voor alle aandeelhouders. Hij pleit om de meerwaarde bij een eventuele verkoop van Belfius - de genationaliseerde Belgische tak van Dexia - aan de Dexia-aandeelhouders te geven.