CD&V: "Afspraken over vergoeding voor Arco-coöperanten respecteren"

CD&V blijft vasthouden aan een vergoeding voor de Arco-coöperanten. Daarbij zal ook de overheid voor een deel moeten bijdragen, laat Kamerfractieleider Servais Verherstraeten verstaan in "De wereld vandaag" op Radio 1. Vicepremier Kris Peeters verwijst naar de afspraken in het regeerakkoord.

Europa dreigt de waarborgregeling uit 2008 voor de Arco-coöperanten af te schieten. Dat blijkt vandaag uit een advies van de advocaat-generaal van het Europees Hof van Justitie. Een definitieve beslissing volgt later dit jaar.

De juridische strijd voortzetten om de waarborgregeling toch te behouden, ziet Verherstraeten als "de langste en meest onzekere weg". Hij ziet meer heil in het uitwerken van een compensatieregeling voor de coöperanten, het zogenoemde plan B waarover binnen de regering al een hele tijd sprake is.

Via die weg zouden de 800.000 getroffen mensen toch een deel van hun geld kunnen terugkrijgen. "We hebben in 2008 gevochten voor de kleine spaarders, inclusief de Arco-spaarder. We wilden dat die vergoed werden en we willen dat nog steeds. Dat blijft ons standpunt", zegt Verherstraeten.

 "Binnen de regering zijn afspraken gemaakt", zegt de CD&V'er. "Eerder dan nog jarenlang voort te procederen, pleit ik voor een overlegde oplossing waarbij de Arco-spaarder, die ook een kleine spaarder is, een rechtvaardige vergoeding krijgt."

Met belastinggeld?

De onvermijdelijke vraag is dan: zal die compensatieregeling ook met belastinggeld betaald worden? N-VA-Kamerlid Peter Dedecker zei vanmiddag dat alleen een vergoeding van Beweging.net (het vroegere ACW) niet betwist zal worden. Want elke regeling die de regering maakt, zal door Europa beoordeeld moeten worden.

"Ik deel zijn juridische mening niet", zegt Verherstraeten. Volgens hem kan het wel en zal iedereen een inspanning moeten doen. "Daar zijn afspraken over gemaakt binnen de regering. Ik heb er vertrouwen in dat de afspraken gehonoreerd zullen worden en dat vergt een overlegde oplossing die perfect verdedigbaar moet zijn bij Europa."

Verherstraeten merkt op dat het Europese advies "niet alle deuren sluit". "Ik heb gelezen dat het niet verboden is om een garantieregeling te hebben voor coöperanten”, klinkt het. De Kamerfractieleider wil de regeling rond hebben nog voor het einde van de legislatuur, "zodat mensen een belangrijk deel van hun geld terugkrijgen".

Peeters: "We zoeken voort naar oplossing"

Ook vicepremier Kris Peeters benadrukt dat de afspraken uit het regeerakkoord moet worden nagekomen. "Wat belangrijk is, is dat we bij de start van deze regering hebben afgesproken dat we een oplossing gingen vinden voor de coöperanten en dat we daar binnen de schoot van de regering voort over spreken, om de coöperanten een antwoord te bieden, rekening houdend met de juridische kaders en de juridische uitspraken."