Cornu "ten vroegste" op 31 augustus weg bij de NMBS

31 augustus is in principe de laatste dag van Jo Cornu als CEO van de NMBS. Dan loopt zijn opzegtermijn van drie maanden af, meldt De Morgen en bevestigt NMBS-woordvoerder Bart Crols aan VRT Nieuws. Toch is het niet ondenkbaar dat de regering aan Cornu zal vragen om wat langer aan het roer van de spoorwegen te blijven.

Eind april verraste Cornu met de boodschap dat hij de NMBS zou verlaten. Begin mei zegde hij dan zijn contract op en gisteren is de opzegtermijn van drie maanden van start gegaan. Het mandaat van Cornu loopt dus definitief af op 31 augustus.

Op dit moment heeft de regering echter nog geen opvolger aangeduid. Er wordt zelfs nog gepraat over welke procedure er zal gevolgd worden. "Het is niet ondenkbaar dat er aan meneer Cornu zal gevraagd worden om wat langer te blijven om de continuïteit te garanderen", zegt de woordvoerder van minister van Mobiliteit François Bellot (MR). Al is dat op dit moment zeker nog niet aan de orde, klinkt het.

Cornu werd in 2013 door de regering-Di Rupo aangesteld als opvolger van Marc Descheemaecker (nu N-VA). Cornu stond ruim tweeënhalf jaar aan het hoofd van de Belgische spoorwegen. Zijn mandaat als topman van de NMBS liep in principe tot 2019, maar de spoorbaas heeft dus aangegeven die termijn niet te zullen uitdoen. "Het is nooit mijn bedoeling geweest mijn mandaat van 6 jaar volledig uit te doen", liet hij eind april weten. "Dat heeft grotendeels te maken met mijn leeftijd: ik word 72 jaar in november."