Frankrijk en Duitsland rekenen af met zware overstromingen

De aanhoudende regen veroorzaakt in Parijs en omgeving ernstige overstromingen. De Seine staat meer dan vijf meter hoog en de oevers zijn ondergelopen. In het zuiden van Duitsland zijn nu al vijf mensen gestorven door de watersnood.

In Frankrijk zijn de steden Nemours en Longjumeau, ten zuiden van Parijs, het zwaarst getroffen. Het water staat er hoger dan tijdens de historische overstroming van 1910. De straten staan onder water en inwoners moeten met bootjes geëvacueerd worden.

Ook toeristische trekpleisters worden getroffen door het noodweer. Het kasteel van Chambord wordt sinds gisteravond volledig omringd door het water. Voorlopig zou enkel het binnenhof onder water staan.

De Parijzenaars kijken met angstige ogen naar de Seine. Het standbeeld "Le Zouave du pont de l'Alma" staat letterlijk met de voeten in het water. Bij de historische overstroming van 1910 kwam het water tot aan de schouders van het beeld.

Het waterpeil van de Seine blijft nog stijgen, waarschuwen de meteorologen. Morgen kan er nog een halve meter bijkomen. Een van de lijnen van de metro is gesloten en de directie van het Louvre sluit morgen de deuren voor het publiek. Het museum zal dan de werken uit de reserve naar hoger gelegen verdiepingen brengen.

In de departementen Le Loiret en Seine-et-Marne, ten oosten van Parijs, geldt alarmfase rood. In zeven andere departementen geldt ook een waarschuwing. In de regio is er de afgelopen drie dagen evenveel regen gevallen als normaal in anderhalve maand tijd. Bovendien wordt er vandaag - na een drogere periode gisteren - opnieuw regen verwacht.

President Hollande heeft intussen de noodtoestand uitgeroepen in de zwaarst getroffen regio's en belooft geld om de lokale besturen te helpen de schade te repareren.

Vijde dode in Duitsland

In Duitsland wordt vooral de deelstaat Beieren getroffen door het noodweer. De hevige regen van gisteren liet er de rivieren en waterlopen op nauwelijks enkele uren extreem snel stijgen. Verschillende dorpen liepen onder water en waren daardoor van de buitenwereld afgesneden.

In Simbach am Inn hebben reddingswerkers de lichamen van drie slachtoffers gevonden in een ondergelopen woning. Later werd in een ander huis nog een vierde lichaam gevonden. In het naburige dorp Julbach werd even later een vrouw dood teruggevonden, ze had zich vastgeklampt aan een boomstronk om het wassende water het hoofd te kunnen bieden.

De plaatselijke inwoners spreken van dramatische toestanden. Verschillende mensen moesten hun toevlucht zoeken tot de daken van hun huizen. In Triftern hebben dan weer zo'n 50 kinderen de nacht moeten doorbrengen in hun school, omdat het gebouw volledig omsingeld was door een watermassa.

In de districten Rottal-Inn en Passau geldt nog steeds de noodtoestand. Bovendien is de watermassa nu onderweg naar buurland Oostenrijk.

Waterellende in Nederland

In Nederland zijn enkele wegen afgesloten door modder en stenen. De hinder doet zich vooral voor in de provincies Noord-Brabant en Limburg, in het zuidoosten van het land.

In de buurt van Venlo is de A74-snelweg vanuit Duitsland afgesloten. Daar is een talud weggespoeld, waardoor een enorme hoeveelheid modder, stenen en zand op de weg zijn terechtgekomen. De A74 blijft wellicht nog de hele dag afgesloten, tot alle smurrie is opgeruimd.