Geens: "Ja, ik voel me schuldig ten aanzien van de gevangenen"

"In Nederland zou dit niet kunnen omdat daar een minimale dienstverlening geldt bij stakingen." Dat heeft minister van Justitie Koen Geens (CD&V) in "Van Gils & Gasten" gezegd over de schrijnende toestanden in verschillende gevangenissen als gevolg van de aanslepende cipiersstaking. "Ten aanzien van de gevangenen voel ik me schuldig."

"De situatie is goed in Vlaanderen, is verbeterd in Brussel en is nog steeds slecht in Wallonië", zei Geens vanavond in "Van Gils & Gasten" over de staat van de gevangenissen in ons land.

Vier van de zes cipiersbonden, de drie Vlaamse en één Franstalige, hebben zijn voorakkoord deze week goedgekeurd. Twee andere (Franstalige) bonden weigeren dat nog steeds, maar Geens hoopt dat ze snel zullen buigen. Zelf nog toegevingen doen, is hij niet van plan. "Als je met vier partijen een akkoord hebt, moet je voorzichtig zijn om nog verdere toegevingen te doen."

"Het is hard, meneer de minister, maar we houden vol"

Zo kalm Geens vaak overkomt in de media, zo hard leeft hij naar eigen zeggen mee met het lot van de gevangenen. "De beelden en de verslagen die ik heb gezien van sommige gevangenissen zijn schrijnend. Het is wel lang niet in elke gevangenis even erg."

"Ik krijg geregeld brieven van gevangenen, zelfs vanmorgen nog. Een gedetineerde schreef me: "Het is hard, meneer de minister, maar we houden vol"."

Voelt hij zich schuldig? "Ja", antwoordde hij zonder aarzelen. "Ten aanzien van de gevangenen voel ik me schuldig. In een zekere zin vertegenwoordig ik ons land. België zou zich anno 2016 niet meer in deze situatie mogen bevinden. In een land als Nederland zou dit nooit kunnen omdat daar een minimale dienstverlening geldt bij stakingen."