Gouden Strop is voor Nederlandse Esther Verhoef

De Nederlandse misdaadschrijfster Esther Verhoef heeft de prijs gewonnen met haar thriller "Lieve mama". De Belgische Hilde Vermeeren stond samen met drie Nederlanders op de shortlist voor de prestigieuze onderscheiding voor beste misdaadroman in het Nederlandse taalgebied.

De Nederlandse schrijfster Esther Verhoef is op de Avond van het Spannende Boek in Amsterdam gelauwerd met de Gouden Strop. Aan de onderscheiding voor beste Nederlandstalige misdaadroman is een geldbedrag van 10.000 euro verbonden.

Verhoef was in het verleden al vier keer genomineerd en kreeg de onderscheiding dit jaar voor haar boek "Lieve mama". Juryvoorzitter Antoinette Hertsenberg omschrijft "Lieve mama" als "een thriller om in een koortsachtige avond uit te lezen".

Esther Verhoef was samen met de Belgische schrijfster Hilde Vandermeeren (Stille grond) en de Nederlandse misdaadauteurs  Bart-Jan Kazemier (Drone) en Michael Berg (Het meisje op de weg) genomineerd voor de prijs. In totaal waren er 97 inzendingen.

De Gouden Strop werd voor de 30e keer uitgereikt. De prijs is een initiatief van het Genootschap van Nederlandstalige Misdaadauteurs en is vernoemd naar een boek van Joop van den Brink.