India veroordeelt daders massamoord op moslims

Een rechtbank in de Indiase deelstaat Gujarat heeft 24 personen schuldig bevonden aan de massamoord op 69 moslims die plaatsvond in 2002 tijdens interreligieuze rellen. Die kostten in enkele dagen tijd meer dan duizend mensen het leven.
Een van de uitgebrande huizen in het Gulbarg-complex.

De rechter heeft de 24 personen schuldig bevonden aan het platbranden van het gebouwencomplex van de Gulbarg Society in de stad Ahmedabaden en het afslachten van 69 moslims die er schuilden. Onder hen was een voormalig parlementslid, Ehsan Jafri. Er vielen ook 85 gewonden.

Toen een bende hindoes het gebouwencomplex op 28 februari 2002 omsingelde, verscholen de moslims zich in het huis van Jafri. Die probeerde tevergeefs de politie te waarschuwen. Na enkele uren drongen de hindoes het complex binnen, ze staken de huizen in brand en hakten tientallen mensen dood.

De rechter heeft 36 andere verdachten vrijgesproken bij gebrek aan bewijs. Het openbaar ministerie eiste een levenslange gevangenisstraf voor alle beschuldigden. De straffen zullen later bekendgemaakt worden, waarschijnlijk in de loop van volgende week.

Het proces begon in 2009 en duurde meerdere jaren omdat langs verschillende kanten werd geprobeerd de zaak tegen te werken. Er werden meer dan 300 getuigen opgeroepen.

De gewelddadigheden in Gujarat waren een reactie op de dood van 59 hindoeïstische pelgrims tijdens een brand in een trein op 27 februari 2002, waarvan de schuld aanvankelijk aan moslims werd toegeschreven. Die tragedie leidde tot wraakacties van de hindoes op de moslims. Er vielen meer dan duizend doden. Het was een van de ergste gevallen van interreligieus geweld in India sinds de onafhankelijkheid.