Nationale 24 urenstaking bij Bpost op maandag 13 juni

De beide grote vakbonden ACV en ACOD kondigen een 24 urenstaking aan bij Bpost op maandag 13 juni. De actie zal in heel het land gevoerd worden, zegt ACOD'er Jean-Pierre Nyns. De actie is gericht tegen twee problemen bij Bpost: een mogelijke privatisering en de aanslepende personeelproblemen, zegt Nyns. Bpost noemt de actie een waarschuwingssignaal.

"Dit is geen politieke staking, maar een actie die spijtig genoeg samenvalt met alles wat er momenteel gebeurt", verwijst Nyns bijvoorbeeld naar de spoor- en gevangenisstakingen.

ACOD roept op tot actie net nu de overname van PostNL op de klippen gelopen is."We zijn niet tegen een versterking van Bpost, maar wel tegen een privatisering", zegt Nyns; Als het dan toch tot een privatisering zou komen, wil de bond inspraak daarbij.

Maar een eventuele privatisering is slechts de druppel die de emmer deed overlopen: de bonden willen met de staking vooral aandacht vragen voor het personeelsstatuut. "Er zijn personeelstoestanden op het terrein die we niet langer kunnen dulden." Nyns zegt dat er te weinig personeel is, dat wie weggaat, niet vervangen wordt, en dat nieuwe collega's vaak heel snel weer afhaken. De bond wil dat het personeelstekort nu aangepakt wordt.

Maandag zal de liberale vakbond VSOA beslissen of hij zich zal aansluiten bij de actie.

De 24 urenstaking vindt plaats op maandag 13 juni en start 's ochtends om 5 uur.

Waarschuwingssignaal

Bpost-woordvoerder Barbara Van Speybroeck heeft een korte reactie gegeven op de aangekondigde staking.

"De aangekondigde actie is een waarschuwingssignaal, na onrust die is ontstaan na berichtgeving over een mogelijke privatisering. Wij hebben geprobeerd die onrust weg te nemen, door afgelopen maandagochtend ook overleg te plegen met de vakbonden, en betreuren dat nu zal worden overgegaan tot een staking. We hebben wel begrip voor de onrust en proberen die ook weg te nemen door een open en transparante communicatie aan te gaan", zei Van Speybroeck..