Nederland rouwt om Songfestivalwinnares Corry Brokken

In Nederland is Corry Brokken op 83-jarige leeftijd overleden. Brokken is bij ons vooral bekend van het Eurovisiesongfestival. Ze won voor Nederland in 1957 met het lied "Net als toen". Na haar zangcarrière ging ze rechten studeren en werd ze advocaat en later ook rechter.

Corry Brokken wordt geboren op 3 december 1932 in Breda. Ze groeit op in een gezin dat het na de Tweede Wereldoorlog moeilijk krijgt omdat haar vader lid was van de collaborerende Nationaal-Socialistische Beweging in Nederland.

De problemen die daarmee gepaard gaan, zijn bepalend voor het leven van Brokken. Het maakt van haar een sterke vrouw die er alles aan doet om haar droom waar te maken: zangeres worden.

Het Eurovisiesongfestival

Corry debuteert op de Nederlandse radio in 1952. Vier jaar later neemt ze deel aan het eerste Eurovisiesongfestival met het liedje "Voorgoed voorbij", zonder succes. Het jaar daarop trekt ze opnieuw naar het liedjesfestival en deze keer is het wel raak.

Met "Net als toen" sleept ze de overwinning in de wacht en zo wordt haar zangcarrière pas echt gelanceerd. In 1958 vertegenwoordigt Corry Brokken Nederland voor een derde keer op het Songfestival, maar ze kan haar succes van het jaar ervoor niet herhalen.

Twee jaar later scoort ze in Nederland een nummer 1-hit met een Nederlandstalige bewerking van Edith Piaf's "Milord". De vertaling valt niet in goede aarde bij conservatief Nederland door het vrijpostige karakter.

Toch blijven de successen komen: in 1963 wint ze een Edison, een van de belangrijkste muziekprijzen bij onze noorderburen, en ook in Duitsland is Corry Brokken een graag geziene gaste.

Naast zingen, presenteert Brokken heel wat televisieshows in Nederland en Duitsland. Zo ontmoet Corry veel wereldsterren, onder wie Charles Aznavour met wiens lied "La mamma" zij een grote hit scoort. In 1973 verschijnt haar plaat "Corry zingt Toon Hermans". Drie jaar later presenteert ze het Eurovisiesongfestival in Den Haag. Daarna zegt Corry Brokken de showbizz tijdelijk vaarwel.

Van Songfestivalwinnares tot rechter

In datzelfde jaar 1976 begint Corry Brokken rechten te studeren. Tijdens die studie leert ze medestudent Jan Meijerink kennen. De twee trouwen in 1978 - voor Corry dan al haar derde huwelijk – en ze starten samen een advocatenkantoor. Een paar jaar later wordt Brokken ook beëdigd als rechter.

Pas 20 jaar later komt Corry Brokken weer in de schijnwerpers wanneer ze in 1995 opnieuw een Edison wint voor haar Songfestivallied "Net als toen". Ze besluit een comeback te maken, maar het gehoopte succes blijft uit.

Begin 2008 wordt Corry getroffen door een herseninfarct, waarna zij langdurig moet revalideren. Een jaar later verschijnt haar biografie "Toegift". Daarin zegt ze: "Ik hou van het leven en ik hoop maar dat het leven nog een tijdje ook van mij zal blijven houden."