Nigeria lanceert "historische" schoonmaakoperatie in Nigerdelta

De Nigeriaanse vicepresident Yemi Osinbajo heeft de grootste opruimingsoperatie gelanceerd die ooit ondernomen werd in de delta van de Niger, een regio van oliewinning die door geweld geplaagd wordt.

Het ambitieuze programma, dat op 1 miljard dollar geschat wordt, volgt op een alarm dat de Verenigde Naties al in 2011 hadden geslagen en waarbij de eerste olieproducent van het Afrikaanse continent gevraagd werd "een afgetakeld milieu te herstellen". Dit is ook een van de eisen van een nieuwe rebellengroep die sinds begin dit jaar aanvallen uitvoert op offshoreplatformen en pijpleidingen.

De groep NDA (Niger Delta Avengers), "economische terroristen" volgens het leger, eist niet alleen dat het milieu na decennia van oliewinning aangepakt wordt, maar streeft ook naar onafhankelijkheid voor de volkeren van de Nigerdelta.

De multinationals die actief zijn in Nigeria, hebben altijd gezegd dat de verontreiniging te wijten was aan sabotage aan de infrastructuur, niet aan de oliewinning. Maar een vertegenwoordiger van Shell Nigeria, Osagie Okunbor, zei vandaag dat hij van plan was "deel te nemen aan de schoonmaak van Ogoniland".

Deze "historische" operatie, die volgens de VN "tussen de 25 en 30 jaar zou duren", zal een eerste stap zijn om de wrok van de lokale volkeren te temperen waarop de rebellen teren.