Nog steeds grote hinder op het Waalse spoor

Ook vandaag verloopt het spoorverkeer verstoord door verschillende stakingsacties. In Vlaanderen blijft de hinder beperkt: 9 op de 10 treinen rijden effectief. In Wallonië is er opnieuw veel hinder, meldt de NMBS. In 's Gravenbrakel werd een trein een uur lang opgehouden door stakers.

In vergelijking met de voorbije dagen verliep de ochtendspits vrij vlot. Omstreeks 9 uur vanmorgen reden negen op de tien treinen in Vlaanderen. Tussen Oostende en Brussel reed drie kwart van de treinen, tussen Antwerpen en Brussel 85 procent. Ook naar de luchthaven reed 85 procent van de treinen. Op de lijn Luik-Leuven-Brussel was dat zeven op de tien.

Het treinverkeer in Wallonië verloopt niet volgens plan. Aan het begin van de ochtendspits reden reed nog 35 procent van de treinen, maar tegen 9 uur was dat nog amper 20 procent. De hinder is het grootst in de provincie Henegouwen.

"De situatie zal de rest van de dag min of meer hetzelfde blijven", aldus NMBS-woordvoerder Dimitri Temmerman. "De hinder in Vlaanderen is zeer beperkt. De avondspits verloopt traditioneel altijd wel iets moeizamer, door de grotere concentratie van treinen in Brussel. Ook dat is de voorbije dagen goed meegevallen in Vlaanderen, dus dat zal vandaag niet anders zijn."

Stakers houden trein tegen

In 's Gravenbrakel werd een trein vanmorgen meer dan een uur opgehouden. Een groep stakers zette rond 6.30 uur een rode vlag in het spoor, waardoor een trein van Quiévrain naar Luik tot 07.45 uur geblokkeerd stond. "Het heeft meer dan een uur geduurd voor onze medewerkers konden ingrijpen", zegt Frédéric Petit van Infrabel. "Het ging voor alle duidelijkheid niet om sabotage, zoals de kortsluiting van woensdag, maar om kwaadwillige belemmering, wat ook een inbreuk op de veiligheid vormt."

Volgens de NMBS is de situatie op het spoor vandaag vergelijkbaar met die van woensdag. Voor het eerst sinds vorige week donderdag worden alle seinhuizen weer bediend. Reizigers krijgen de raad om de routeplanner en de applicatie van de NMBS te raadplegen, en te luisteren naar de informatie in het station.

De gesprekken tussen de vakbonden en de directie bij de NMBS zijn afgesprongen. Ook een tussenkomst van Mobiliteitsminister Bellot (MR) heeft voorlopig niets opgeleverd.

FOTO: In het station van Antwerpen-Berchem is het drukker dan gewoonlijk