Opnieuw regen en onweer verwacht: code oranje in Limburg

Vanavond en vannacht gaat het in het oosten van het land opnieuw fel regenen. In Limburg is code oranje van kracht, in Antwerpen en Vlaams-Brabant geldt code geel. Op verscheidene plaatsen kan opnieuw wateroverlast ontstaan, zo waarschuwt het KMI.
De voorbije dagen was er al heel wat wateroverlast door de hevige regen.

Er worden niet alleen hevige buien verwacht, het kan lokaal ook onweren. Omdat het de voorbije dagen al veel geregend heeft, kan dat aanleiding geven tot nieuwe wateroverlast.

Tegelijk likken de Antwerpse Kempen nog steeds hun wonden na de hevige regenval van gisteren. In Rijkevorsel was het gemeentelijke rampenplan een tijdje van kracht, maar dat is inmiddels weer afgeblazen. In die gemeente hebben vooral de Sparrenweg, Heuvelweg en Dellenweg in deelgemeente Sint-Jozef Rijkevorsel en het bedrijventerrein op de Vroente het volgens de gemeente zwaar te verduren. Het centrum van Sint-Jozef is tijdelijk niet bereikbaar omdat de brandweer er overtollig water naar het kanaal Dessel-Schoten probeert te pompen. De Lijn heeft een aantal tijdelijke haltes moeten opstellen op een omleidingsweg, maar denkt vanaf morgen weer normaal te kunnen rijden.

Mol heeft voorlopig de gemeentelijke fase van het rampenplan niet in werking moeten stellen, maar de hulpdiensten houden er de situatie rond onder meer de Scheppelijke Nete in het centrum wel angstvallig in de gaten. "Bij zware regenval in de regio volgt het ergste bij ons traditioneel pas 24 uur later", weet burgemeester Paul Rotthier (CD&V). "We hebben enkele waterlopen die in een dal liggen waar veel water uit de buurgemeenten naartoe stroomt. In de omliggende straten zijn verschillende huizen bedreigd, we proberen de situatie onder controle te houden met zandzakjes en de civiele bescherming zal water overpompen naar het kanaal."

Ook in Balen was er gisteren opnieuw wateroverlast, aan de Dijk tussen de bebouwde kom van Olmen en het kruispunt met Hoolst en door een waterleiding ook nog eens op de Meerhoutsebaan, een belangrijke verbindingsweg met Meerhout. Er wordt in een omleiding voorzien.