Paul Ryan schaart zich dan toch achter Donald Trump

De voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden en Republikeins zwaargewicht Paul Ryan schaart zich na lang twijfelen dan toch achter de kandidatuur van Donald Trump voor het Witte Huis. Dat meldt hij in een column voor een lokale krant. De Democratische presidentskandidaat Hillary Clinton haalt intussen opnieuw uit naar Trump.
AP

"Het is geen geheim dat hij en ik onze verschillen hebben. Ik ga het omgekeerde niet pretenderen (...) Maar de realiteit is dat wat de centrale punten van ons programma betreft, we het vaker eens zijn dan van mening te verschillen." Dat schrijft Ryan vandaag in een column voor GazetteXtra over Trump waarmee hij zich volmondig achter de kandidatuur van de vastgoedtycoon schaart.

"Ik ben er zeker van dat hij de ideeën in onze agenda in wetten zal omzetten. Daarom zal ik in de herfst op hem stemmen". Met de steun van Ryan krijgt de kandidatuur van Trump opnieuw een stevige duw in de rug.

"Als Trump wint, zullen ze vieren in het Kremlin"

In een toespraak rond buitenlands beleid heeft Hillary Clinton op haar beurt gezegd dat Trump niet betrouwbaar is om het Amerikaanse leger te leiden en om te gaan met zijn kernwapenarsenaal.

"Ik denk dat de persoon die de Republikeinen nomineerden voor het presidentschap de job niet kan doen", zei de vroegere First Lady in San Diego (Californië).

De uitlatingen van de vastgoedmagnaat over zaken zoals het Amerikaanse engagement in de NAVO, Rusland, Noord-Korea, de proliferatie van kernwapens en het gebruik van foltering vertonen een gebrek aan kennis omtrent de VS en de wereld, zei Clinton.

Trump is volgens haar "niet geschikt voor een functie die kennis vereist, standvastigheid en een immens gevoel voor verantwoordelijkheid", zei ze.

Volgens Clinton moet de VS "vasthouden aan zijn bondgenoten". Ze voegde eraan toe dat China en Rusland de Amerikaanse bondgenootschappen graag zouden zien verzwakken onder een mogelijk bewind van Trump. "Als Donald Trump wint, zullen ze vieren in het Kremlin. Wij kunnen dat niet laten gebeuren".

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu