Peeters en bonden proberen sociaal overleg nieuw leven in te blazen

Minister van Werk Kris Peeters (CD&V) heeft overleg gepleegd met vertegenwoordigers van de drie vakbonden over de plannen van de regering om de arbeidstijd te flexibiliseren.
Jasper Jacobs

Zoals bekend wil de regering de arbeidsmarkt annualiseren ter vervanging van de 38 urenweek. In drukke periodes zouden werknemers daarbij meer werken, in kalme periodes minder. Deze maatregel botst van meet af aan op fel verzet bij de vakbonden.

Sociaal overleg hierover is eind april afgesprongen, maar vanavond doen minister Peeters en de bonden een nieuwe poging om de gesprekken nieuw leven in te blazen.

Omstreeks 18 uur vanavond zijn de bonden en de minister rond de tafel gaan zitten. De gesprekken duurden ongeveer twee uur. Achteraf wilden de vakbondsleiders geen enkele commentaar kwijt.

Vooraf reageerden ze nog afwachtend. "We zijn uitgenodigd, dus komen we luisteren", aldus Marie-Hélène Ska van de christelijke vakbond ACV. Ze hoopt op verduidelijking van de intentie van de minister. "Men beschuldigt ons van desinformatie en dus is het belangrijk om te weten waarover we praten."

Olivier Valentin van de liberale ACLVB klonk bij aanvang van de ontmoeting optimistischer: "We willen van de minister en de regering weten of er echt onderhandelingsruimte is en niet zomaar een tekst voorgeschoteld krijgen die te nemen of te laten is. Het klimaat is moeilijk, maar we geloven nog in de mogelijkheid voor overleg".

Marc Goblet van de socialistische vakbond bleef op de vlakte: "Ik wacht het overleg af om meer te zeggen."

Volgens week pleegt Peeters overleg met de werkgevers.