Reuzenpanda Hao Hao is bevallen

Dierenpark Pairi Daiza is sinds vannacht een reuzenpanda rijker. Hao Hao is bevallen van haar eerste jong, een mannetje. Moeder en kind stellen het goed. "Hao Hao neemt haar moederrol meteen schitterend op, maar in deze fase kan er nog het één en ander verkeerd lopen", vertelde dierenarts Tim Bouts op een persconferentie.

Pairi Daiza is bijzonder enthousiast over de geboorte van de nieuwe reuzenpanda. "It's a boy!", meldde Eric Domb, oprichter en directeur van Pairi Daiza, op een persconferentie. De nieuwe mannetjespanda weegt 171 gram en is volgens de verzorgers "aan de grote kant". Het jong verkeert naar eigen zeggen in goede gezondheid.

Domb bedankte verschillende keren de dierenverzorgers en de Gentse Universiteit. Hij feliciteerde de Chinese experten ook met hun "topwerk".

"Eerste contact tussen moeder en jong verloopt prima"

Dierenarts Tim Bouts (UGent) vertelde meer details ver de bevalling en de eerste uren van het pandajong. "Onze jongen is een klein, roos worstje dat veel kabaal kan maken (lacht). Meteen na de geboorte om 2.02 uur vanmorgen gaf het dier een enorme schreeuw. Hao Hao nam haar moederrol toen meteen schitterend. Ze nam haar jong in de mond, zoals het hoort. Onze verzorgers zijn er ook al twee keer in geslaagd om de kleine panda moedermelk te geven in de couveuse. Meteen daarna wordt het kind telkens bij zijn moeder gezet. Dat verloopt bijzonder goed."

Bouts waarschuwt ondanks de vlotte gang van zaken voor een hoerastemming. "Het jong is nog geen 12 uur oud. Het risico op ziekte, complicaties of problemen met de voeding is nog steeds bijzonder reëel."

"Tweede inseminatie was de goede"

Het was lang onduidelijk of Hao Hao effectief zwanger was. Ze werd verschillende keren geïnsemineerd met het zaad van Xing Hui, de mannetjespanda in Pairi Daiza. De inseminatiepoging half februari bleek succesvol. Uit enkele gedragsveranderingen konden de verzorgers opmaken dat Hao Hao een jong verwachtte.

"In de periode van Chinees Nieuwjaar, de belangrijkste feestdag in China, hebben onze Chinese experts hun familie achtergelaten om onze dieren te komen begeleiden", vertelt Bouts. "Dankzij ons lokaal pandateam was mannetje Xing Hui voor de inseminatie in goede conditie. Zijn sperma bleek van erg goede kwaliteit. Acht dagen na de inseminatie zagen we dat er een goede kans op conceptie was", aldus Bouts.

De daaropvolgende weken werd Hao Hao van nabij opgevolgd. Een echografie was echter niet mogelijk. "We hebben haar zwangerschap opgevolgd via haar hormoonpeil. Dinsdagavond kregen we de eerste tekenen dat de bevalling er zat aan te komen. Toen hebben we een nachtwacht opgetrokken. Gisterenavond kwamen de weeën omstreeks 23 uur op gang."

"Panda blijft 4 jaar in Pairi Daiza"

Vanmorgen was de geboorte van het pandajong dan een feit. Hao Hao en haar zoontje worden voorlopig afgeschermd. Moeder en kind blijven samen in het verzorgingscentrum. Wanneer ze te zien zullen zijn voor het grote publiek, is nog niet bekend. De kleine panda zal vier jaar in dierenpark Pairi Daiza verblijven, voor het dier terugkeert naar China.

"Komst van Coucke verandert niets"

Op sociale media regent het felicitaties voor Hao Hao. Dierenpark Planckendael deelde op Facebook een ludiek dierenfilmpje. Zakenman en Pairi Daiza-investeerder Marc Coucke is op Twitter bijzonder enthousiast over de geboorte van het pandajong.

Opvallend intermezzo op de persconferentie was de passage over Coucke, die het dierenpark van de beurs haalde. "Zijn komst naar ons dierenpark verandert niéts aan onze werking", antwoordde directeur Eric Domb, op de vraag of de babypanda economisch gezien een goede zaak is. "Pairi Daiza is een levend wezen, een avontuur, en geen bedrijf, ook al organiseren we ons nu zo. Honderden mensen hebben aan dit project meegewerkt, vanuit hun hart. Dit is een droomproject, geen marketingzet."

De reuzenpanda, een bedreigde diersoort

Momenteel leven er minder dan 2.000 reuzenpanda's in het wild. Elke geboorte is cruciaal voor het behoud van de soort.

Toch planten de dieren zich niet bepaald vlot voort. Vrouwtjespanda's zijn slechts één keer per jaar vruchtbaar, en het libido van de mannetjes ligt aan de lage kant.  België is pas het derde Europese land dat een babypanda mag verwelkomen, na Oostenrijk en Spanje.

Meest gelezen