Stakingsbeweging in Frankrijk breidt verder uit

In Frankrijk lijken de stakingsacties tegen de nieuwe arbeidswet van de regering-Valls steeds meer op een zenuwoorlog in de aanloop van het Europees voetbalkampioenschap, dat volgende week vrijdag begint. Na acties bij het spoor en het openbaar vervoer in de hoofdstad Parijs hebben stakers ook gedurende een tijd een hoogspanningslijn in het westen van het land gesaboteerd. Een eerder aangekondigde staking bij de luchtverkeersleiders is van de baan.

Het einde van de sociale onrust over de invoering van de nieuwe arbeidswet in Frankrijk is nog niet in zicht, integendeel. De vakbonden lijken de zeilen nog wat bij te zetten en de druk op de regering op de regering nog op te voeren. Volgende week vrijdag begint het EK voetbal in Frankrijk, en het land dreigt met de billen bloot te staan op de internationale scène mochten voetbalfans transportproblemen ondervinden door stakingsacties.

Bij spoorwegmaatschappij SNCF wordt sinds dinsdagavond gestaakt, en voor onbepaalde tijd. Niet alles ligt plat bij het spoor: 40 procent van de voorstadstreinen rijden, 30 procent van de gewone intercitytreinen, de helft van de regionale treinen en zo'n 60 procent van de hogesnelheidstreinen. Sinds vandaag wordt ook actie gevoerd bij de RATP, het openbaar vervoer in Parijs, maar daar blijven de gevolgen beperkt.

Nog in Parijs hebben stakers gedurende een uur de Gare de Lyon geblokkeerd, het station van waar de treinen naar onder meer Lyon, Marseille en Nice vertrekken.

Problemen in de lucht - voorlopig - beperkt

Ook het luchtverkeer verloopt niet volledig normaal. Op de luchthavens van Parijs Orly en Rijsel heeft luchtvaartmaatschappij Air France 10 procent van haar vluchten geschrapt ten gevolge van acties bij de luchtverkeersleiding.

Daartegenover staat wel dat vier van de vijf vakbonden bij de luchtverkeersleiders een driedaagse staking hebben afgelast die morgen zou beginnen. Zij hebben enkele toegevingen van de regering gekregen die de nieuwe arbeidswet enigszins moeten compenseren.

Bij Air France gaan de piloten dan weer staken tijdens de eerste week van het EK voetbal. Voorlopig gaat het om een stakingsaanzegging van één pilotenvakbond die zowat een kwart van de piloten vertegenwoordigt. Hier heeft het ongenoegen te maken met nieuwe kostenbesparingen die de directie wil doorvoeren.

120.000 gezinnen even zonder stroom

In de energiesector is sinds gisteravond een staking bezig in 16 van de 19 kerncentrales. De vakbond CGT heeft opgeroepen om de stroom- en gastoevoer voor staatsbedrijven en de werkgeversorganisatie Medef gericht te onderbreken.

In de buurt van de havenstad Saint-Nazaire hebben 120.000 gezinnen een tijdje zonder stroom gezeten omdat de stroomtoevoer van de centrale van Saint-Malo-de-Guersac was afgesneden. De stroomtoevoer is vanmiddag weer hersteld. Voor alle duidelijkheid: het gaat hier niet om een kerncentrale, want daar moet om veiligheidsredenen voortdurend een beperkte hoeveelheid stroom worden geproduceerd.

In zes van de acht olieraffinaderijen wordt nog altijd actiegevoerd. Sommige raffinaderijen liggen volledig plat, in de rest is er een verminderde productie. Desondanks is de brandstofbevoorrading van 95 procent van de pompstations weer nagenoeg normaal omdat de brandstofopslagplaatsen niet meer worden geblokkeerd, op de opslagplaats van Gargenville na, ten westen van Parijs.