Vertrekhal Brussels Airport opnieuw volledig operationeel

Alle passagiers op de luchthaven van Zaventem kunnen vanaf vanmorgen opnieuw inchecken in de vertrekhal. De tijdelijke structuren die er sinds begin april in de vertrekhal stonden, zijn niet meer nodig.

"Het is makkelijker voor de reizigers, die niet meer moeten zoeken waar ze naartoe moeten. Iedereen moet -net als voor de aanslagen- naar dezelfde plek: de vertrekhal", legt Nathalie Van Impe, woordvoerster van Brussels Airport Company (BAC), uit.

Na de aanslagen van 22 maart moesten de reizigers zich registreren in tijdelijk opgetrokken tenten. Op 1 mei ging de vertrekhal van de luchthaven al gedeeltelijk open. Tot vandaag waren in de tijdelijke structuren nog 21 maatschappijen gehuisvest. Die zijn nu opnieuw in de vertrekhal ondergebracht.

Impact

De volledige heropening van de vertrekhal heeft geen impact op de vluchtcapaciteit van Brussels Airport. BAC hoopt die binnenkort nog op te voeren. "Momenteel zitten we aan 28 vluchten per uur. We hopen dat dat er tegen eind juni 44 per uur zijn. Dit om de vakantiepiek op te vangen", aldus nog Van Impe.

Ook het aantal bezoekers is in opmars. Alle luchtvaartmaatschappijen zijn teruggekeerd. "Maar we blijven op 15 procent minder dan vorig jaar. We merken een stijging, maar de vraag uit het buitenland is bepalend. Voor ons zijn campagnes om het imago van België op te krikken erg belangrijk."

Dat er geen systematische controles meer zijn voor de ingang van het gebouw, heeft ook een goede invloed op de activiteiten van de luchthaven. "Het gaat vlotter. De tijd tussen aankomst en gate bedraagt minder dan een uur, net als voor de aanslagen."

Over de financiële impact van de aanslagen heeft de luchthaven geen definitieve cijfers, "maar het heeft ons ongeveer 80 à 90 miljoen euro gekost op het vlak van inkomsten, voor de tussenkomst van onze verzekeraars".