Wereldwijde fraudezaak per post blootgelegd

Nederlandse en Amerikaanse speurders hebben een wereldwijde fraudezaak per post blootgelegd waarbij miljoenen euro afhandig zijn gemaakt van mensen die dachten dat ze de loterij gewonnen hadden. Daarvoor werden honderdduizenden brieven verstuurd waarin gevraagd werd geld op te sturen om de uitbetaling van hun "winst"' mogelijk te maken. Die betaling bleef dan uiteraard uit.
Een deel van de buit die in beslag is genomen.

In Nederland heeft de fiscale opsporingsdienst vandaag en gisteren op tien plaatsen huiszoekingen gedaan bij bedrijven die postbussen beheren die vermoedelijk bij de fraude worden gebruikt. Er zijn geen aanhoudingen verricht.

De zes bedrijven en bestuurders die in beeld zijn in de zaak, worden verdacht van (betrokkenheid bij) oplichting en poging tot oplichting van honderdduizenden mensen wereldwijd, door het sturen van valse brieven. Daarin werden de slachtoffers verleid om 20 tot 45 euro of een cheque te sturen naar een postbus in Nederland, teneinde hun winst bij de loterij te kunnen incasseren. Het totale fraudebedrag loopt vermoedelijk in de vele miljoenen euro's.

Gelijktijdig met de actie van de FIOD heeft het Amerikaanse ministerie van Justitie namens honderdduizenden slachtoffers een civiele klacht ingediend tegen twee van de verdachte bedrijven en een bestuurder in Nederland. Gedacht wordt dat Amerikaanse slachtoffers jaarlijks meer dan 18 miljoen dollar (16 miljoen euro) opgestuurd hebben in deze fraudezaak.

Hoofdverdachten niet in Nederlanden

De hoofdverdachten zitten niet in Nederland. De Nederlandse bedrijven en hun bestuurders hebben een faciliterende rol bij de fraude, ze hebben met andere woorden de fraude mogelijk gemaakt, denkt het Nederlandse Openbaar Ministerie.

Het vermoeden is dat de hoofdverdachten vele miljoenen brieven hebben gestuurd naar mensen in de Verenigde Staten, Groot-Brittannië, Zwitserland, Italië, Frankrijk, Japan en nog meer landen.
De verschillende brieven noemen zo'n driehonderd verschillende postbusnummers in Nederland. De zes verdachte Nederlandse bedrijven zouden een groot deel van de postbussen beheren, leeghalen en de post verwerken. Een deel van het geld mochten zij dan vermoedelijk houden als betaling voor de geleverde diensten.

De fiscale opsporingsdienst doorzocht zes bedrijfspanden in Amsterdam, Heerlen, Utrecht en in de regio's Wijk bij Duurstede en Hoorn. Ook werd een kluis en een woning in de regio Wijk bij Duurstede uitgekamd. Verder bekeek de FIOD twee woningen in de gemeenten Drechterland en Heerlen.

Er zijn - behalve administratie - duizenden enveloppen met daarin contant geld in verschillende valuta's of cheques in beslag genomen. In Utrecht werden pallets met honderdduizenden gedrukte brieven gevonden. Verder werden ongeveer een half miljoen euro contant geld, cheques, horloges, kunst, auto's (waaronder een Porsche) en tegoeden op bankrekeningen onderschept.