Zware regenval teistert Limburg

De hevig regenval van gisteravond heeft in heel Limburg problemen veroorzaakt. In de Noord-Limburgse gemeenten Lommel, Neerpelt en Hamont-Achel stroomde het water kelders en woningen binnen en kwamen straten blank te staan. Vooral Lommel werd zwaar getroffen.

De hulpdiensten zijn ook vandaag nog druk in de weer. Er is met man en macht gewerkt om de schade aan woningen zoveel mogelijk te beperken. Dat was onder meer het geval in Beverst. Daar moest de lagere school Rippentip vanmorgen worden ontruimd. De kinderen werden naar het cultureel centrum De Kimpel gebracht.

In Munsterbilzen werd de Waterstraat gedeeltelijk afgesloten. In de Appelboomgaardstraat werd het water overgepompt naar lager gelegen weilanden. Deze straat is nog altijd voor alle verkeer afgesloten.

De gemeente Bilzen laat weten dat er technische maatregelen uitgevoerd worden om voor alternatieve waterafvoer te zorgen, omdat er in de komende uren nog water verwacht wordt via de Winterbeek in Hoeselt.

Zuid-Limburg

In Zuid-Limburg kreeg onder meer Wellen af te rekenen met overvloedige regen, waardoor het waterpeil van de rivier de Herk steeg. Onder meer de Vloeiherkstraat liep onder en werd met dranghekken afgesloten. De technische dienst van de gemeente Wellen heeft voor zandzakken gezorgd, die de bewoners kunnen afhalen.

In Zepperen bij Sint-Truiden is de Bergbeek oorzaak van wateroverlast. Omdat straten niet toegankelijk zijn, blijven de lagere school 't Blavierke en de middelbare school Sint-Aloysius dicht. Voor de kinderen van de basisschool is er opvang in de buitenschoolse kinderopvang Tutti Frutti in Kortenbos. De leerlingen van Sint-Aloysius kunnen in de Tuinbouwschool terecht.

In de loop van de dag verwachten de brandweer en de gemeente nog overlast in Metsteren en Melveren en daarom zorgt de brandweer op deze locaties al preventief voor zandzakjes. Ook West- en Midden-Limburg kregen hun deel van de overlast.

"Neem foto's van eventuele schade"

Lommels burgemeester Peter Vanvelthoven (SP.A) wil de wateroverlast laten erkennen als ramp. "We doen ons uiterste best om iedereen zo snel mogelijk te helpen, maar rekenen ook op enig begrip van onze inwoners", zegt hij. "We raden mensen met waterschade aan om foto's te nemen van de geleden schade. Donderdag zal het stadsbestuur een aanvraag tot erkenning indienen bij het rampenfonds. We informeren de bewoners dan zo snel mogelijk over de te volgen procedure".

Mensen die in de loop van donderdagochtend nog meer overlast vrezen, kunnen in de brandweerkazerne van Lommel gratis zandzakjes afhalen.

Meest gelezen