"Chauffeurs" van Abdeslam mogen overgeleverd worden aan Frankrijk

Terreurverdachten Hamza Attou, Mohammed Amri en Ali Oulkadi mogen aan Frankrijk worden overgeleverd, op basis van het Europees aanhoudingsbevel dat de Franse autoriteiten tegen het drietal hadden uitgevaardigd. Dat heeft de Brusselse raadkamer gisteren beslist.

Attou, Amri en Oulkadi zitten sinds november 2015 in een Belgische cel voor hun aandeel in de aanslagen in Parijs. Oulkadi zou Salah Abdeslam de zaterdag na de aanslagen van 13 november in Laken opgepikt hebben, nadat die er door Attou en Amri was afgezet. Hij bracht Salah Abdeslam naar Schaarbeek.

De drie verzetten zich tegen hun overlevering aan Frankrijk, maar de Brusselse raadkamer heeft daarvoor nu groen licht gegeven. Weliswaar op voorwaarde dat de drie in Frankrijk enkel terechtstaan voor de misdrijven waarvoor Frankrijk hun overlevering heeft gevraagd.

Voor Attou komt daar de voorwaarde bij dat hij zijn eventuele straf in België zou komen uitzitten. De advocaat van Mohammed Amri heeft al aangekondigd dat hij in beroep gaat tegen de beslissing van de raadkamer en minstens dezelfde voorwaarde wil bekomen als Hamza Attou, namelijk dat ook Amri een eventuele straf in België zou kunnen uitzitten.

Volgende week beslissing over Abrini

De Franse autoriteiten hadden ook om de overlevering van Mohamed Bakkali en Mohamed Abrini gevraagd maar hun dossier komt pas op 9 juni voor de raadkamer.

Mohamed Bakkali werd opgepakt op 26 november. Zijn auto werd gezien in de buurt van safehouses in Charleroi en Auvelais, en hij zou een safehouse in Schaarbeek gehuurd hebben waar de vingerafdrukken van Salah Abdeslam zijn aangetroffen. De politie vond bij hem een video waarin een nucleaire topman werd bespioneerd.

Mohamed Abrini werd twee dagen voor de aanslagen samen met Salah Abdeslam gefilmd in een tankstation op weg naar Parijs. Abrini bekende ook dat hij betrokken was bij de aanslagen in Brussel en Zaventem.

Mohamed Bakkali is wel akkoord om aan Frankrijk overgeleverd te worden, over het standpunt van Abrini is niets bekend.