"Geen tweede ambtstermijn voor Duitse president Gauck"

De Duitse president Joachim Gauck is geen kandidaat voor een tweede ambtstermijn. Dat heeft de Duitse krant Bild in politieke kringen vernomen. De partijloze Gauck werd op 18 maart 2012 als elfde president van de Bondsrepubliek gekozen.

Een woordvoerster van de president wilde geen commentaar geven op het bericht. De 76-jarige Gauck zou maandag een gesprek hebben met bondskanselier Angela Merkel om uit te leggen waarom hij ermee stopt. Hij zou het nieuws dan dinsdag officieel bekendmaken. Het besluit van Gauck om geen tweede termijn van vijf jaar na te streven heeft mogelijk te maken met zijn hoge leeftijd en gezondheidsproblemen.

De partijloze Gauck volgde in 2012 Christian Wulf op. Hij is populair, zoals nog eens bleek uit een recente opiniepeiling van ZDF. Daarin sprak 70 procent van de ondervraagden zich uit voor een tweede ambtstermijn van Gauck in 2017. Ook de meerderheidspartijen CDU/CSU en SPD, en de Groenen hadden zich al uitgesproken voor het aanblijven van Gauck als president.