“Kunnen beveiliging van EK-supporters niet garanderen”

De Franse politie kan de beveiliging van de voetbalsupporters tijdens het EK niet helemaal garanderen. Daarvoor heeft de prefect van de Parijse politie gewaarschuwd in een brief aan de minister van Binnenlandse Zaken Bernard Cazeneuve. De brief is gisteren gelekt in de Franse media.

Over een week moet het EK voetbal in Frankrijk beginnen. Maar door de verhoogde beveiliging sinds de aanslagen in Parijs en de stakingen van de afgelopen weken in het hele land, zit de politie nu al op haar tandvlees. Dan nog een tandje bijsteken voor het EK is niet vanzelfsprekend. Om de veiligheid tijdens het voetbaltornooi toch te kunnen garanderen, heeft politiechef Michel Cadot ervoor gepleit om plaatsen waar veel supporters kunnen samenkomen af te sluiten.

Eiffeltoren

In de brief die Cadot op 26 mei naar minister Cazeneuve stuurde, waarschuwt hij vooral voor de risico’s bij de fanzone aan de voet van de Eiffeltoren. Daar worden bij topwedstrijden zo’n 100.000 voetbalfans verwacht. Een slecht idee, vindt de politiechef, die daarom om rigoureuze ingrepen vraagt, meldt Le Point:

“Ik stel voor om aan de burgemeester van Parijs te vragen dat we de fanzone aan de Eiffeltoren sluiten op de dagen waarop er wedstrijden zijn in het Parc des Princes (het stadion van Paris Saint-Germain, nvdr.) en het Stade de France (het grootste stadion van Frankrijk, waarin de terroristen op 13 november een aanslag wilden plegen, nvdr.).”

Cadot vreest dat de politie de mensenmassa onvoldoende kan beveiligen tegen de terreurdreiging. Maar hij vreest niet alleen voor terroristen. De politie zal in zo’n mensenmassa ook onmogelijk de fans van verschillende ploegen van elkaar kunnen scheiden, waarschuwt Cadot. En dat er geen alcoholverbod is, omdat het EK gesponsord wordt door drankproducenten, daar is Cadot ook niet over te spreken. Het is een extra reden om plaatsen waar grote groepen samenkomen af te sluiten.

Meer manschappen

In een reactie op het uitlekken van de brief, zegt de administratie van de politiechef dat het nationale veiligheidscomité, dat onder leiding staat van de minister van Binnenlandse Zaken, nota heeft genomen van de opmerkingen en onmiddellijk het aantal manschappen heeft verhoogd dat de Parijse politie tot zijn beschikking zal hebben tijdens het EK.

Tijdens het EK zullen in totaal zo’n 89.000 manschappen ingezet worden: 77.000 politieagenten, militairen en brandweermannen, en 12.000 privébeveiligingsagenten.

België stuurt een bescheiden ploeg van elf politieagenten naar Frankrijk. Ze zullen er optreden als een soort "culturele tolk" tussen de supporters van de Rode Duivels in Frankrijk en de Franse autoriteiten.