Ayrault: "Point of no return dreigt voor Midden-Oosten"

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault waarschuwt dat de tweestatenoplossing voor Israël en Palestina in ernstig gevaar is. "We bereiken een point of no return waarbij deze oplossing niet langer mogelijk zal zijn", zegt hij. Frankrijk wil de vredesgesprekken opnieuw op gang trekken voor het te laat is.

De vredesgesprekken tussen Israël en de Palestina liggen al jaren op apegapen en ook de Amerikaanse president Barack Obama heeft daar weinig aan kunnen veranderen. Bijna dagelijks is er geweld tussen Israëli's en Palestijnen. Het gaat dan om "low scale"-geweld zoals steek- en schietpartijen, maar er is niet veel nodig om een totale oorlog te laten uitbreken.

Frankrijk heeft nu ministers van Buitenlandse Zaken en vertegenwoordigers van 25 landen, de Verenigde Naties en de Arabische Liga bijeengeroepen in Parijs om de gesprekken tussen beide kampen opnieuw op de sporen te zetten. Opvallend: de Israëli's en de Palestijnen zijn er niet bij.

Dat is voorlopig ook niet de bedoeling. De Franse minister van Buitenlandse Zaken Jean-Marc Ayrault (boven met president François Hollande en VN-topman Ban Ki-moon) wil dat de grootmachten en internationale instellingen tegen eind deze maand een pakket "vertrouwenwekkende maatregelen" treffen met economische voordelen en veiligheidsgaranties waardoor Israëli's en Palestijnen tegen eind dit jaar de vastgelopen vredesgesprekken opnieuw zouden kunnen beginnen.

"Tweestatenoplossing is in gevaar"

Dat lijkt allemaal veraf, maar volgens Ayrault is er geen andere oplossing en is er geen tijd meer te verliezen. De tweestatenoplossing (Israël en Palestina naast elkaar) is in gevaar en volgens Ayrault dreigt de situatie binnenkort een "point of no return" te bereiken, waardoor die oplossing niet meer mogelijk is.

Het status-quo is volgens Ayrault niet langer houdbaar. Zijn gesprekspartners waren het daar vandaag mee eens en roepen op om de onderhandelingen tussen Israël en de Palestijnen te hervatten met als basis de bestaande resoluties van de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties. 

De tweestatenoplossing van Israël naast een onafhankelijk Palestina was de basis van het Vredesakkoord van Oslo uit 1993 dat voor het eerst openlijk beide partijen aan de tafel bracht. De huidige Palestijnse Autoriteit werd beschouwd als een tussenoplossing, maar het momentum ging de volgende jaren verloren te midden van nieuw geweld tussen Israël en de Palestijnen en een burgeroorlog tussen de Fatah en de islamisten van Hamas bij de Palestijnen onderling. 

AP1995