Facepalm, selfie en heel wat voedsel: nieuwe emoji's zijn bekend

Binnenkort worden 72 nieuwe emoji's toegevoegd aan de officiële lijst. Het gaat onder meer om een facepalm, een zwangere vrouw, een selfie en een liegend gezichtje. Voorts zal je je ontbijt voortaan veel grafischer kunnen beschrijven, met onder meer tekens voor stokbrood, croissant en spek.
Een voorbeeld van hoe de nieuwe emoji er mogelijk zullen uitzien.

Het Unicode Consortium, de organisatie die de codering van de computersymbolen beheert, heeft bekendgemaakt welke 72 nieuwe emoji's beschikbaar zullen zijn in Unicode 9.0, de nieuwe versie die op 21 juni gelanceerd wordt. Unicode is de internationale standaard voor de codering van grafische tekens.

Een opvallende nieuwigheid is de facepalm, de hand voor het gezicht houden als uitdrukking van ongeloof, schaamte of verlegenheid. Via internetmemes is de uitdrukking een begrip geworden, dat er nu een emoji is, hoeft dan ook niet te verbazen. Wie wil aangeven dat iemand liegt, kan de "pinokkio-emoji" met de lange neus gebruiken.

Naast de prinses ook een prins

Ook nieuw: de zwangere vrouw, de selfie, de schouderophalende emoji en de clown. Voorts komen er kwijlende, misselijke en verkouden emoji's. Er wordt ook (voorzichtig) werk gemaakt van meer gendergelijkheid. Zo is er naast de prinses voortaan ook een prins.

Wat betreft het dierenrijk, komen er onder meer een uil, een vos, een eend, een gorilla, een hert en een vleermuis bij. Wie zijn ontbijt wil meedelen, kan dat voortaan met emoji's voor stokbrood, spek en croissant. Ook avocado, kiwi en pitta worden beschikbaar.

De volledige lijst van nieuwigheden, vind je hier. Het uitzicht van de emoji's is maar een voorbeeld, want Google of Apple werken later zelf hun versies uit.

Wanneer op je smartphone?

Bij de vorige update, In juni 2015, werden er 41 emoji's toegevoegd, waaronder gezichten met vijf verschillende huidskleuren. De verschillende organisaties die bij het Unicode Consortium zijn aangesloten, zoals Apple, Microsoft en Google, hebben de vrijheid om een eigen grafische versie van de emoji weer te geven. Dat is waarom de figuurtjes er verschillend uitzien op een iPhone en een Android-telefoon.

Wanneer zijn de nieuwe emoji's beschikbaar op mijn smartphone? Dat zal wellicht in het najaar zijn. Vorig jaar voerde Apple de update door in oktober. Het is dus wel belangrijk dat je de laatst bijgewerkte versie van het besturingssysteem hebt geïnstalleerd. Zo niet, zie je de nieuwe emoji's niet in de lijst en als iemand ze naar je stuurt, krijg je een alien of gewoon een leeg vierkantje te zien.

Het verschil tussen emoji's en emoticons

Voor de duidelijkheid, we hebben het over emoji's en niet over emoticons. Het verschil is dat emoticons enkel tekst gebruiken om een emotie uit te drukken, zoals bijvoorbeeld het lachende gezichtje ":-)", terwijl emoji's effectief grafische figuurtjes zijn.