Gereglementeerde boekenprijs streep door rekening warenhuizen

De warenhuizen vrezen dat door de nieuwe regeling voor de prijzen van boeken de verkoop van boeken zal kelderen. "Als we geen kortingen meer kunnen geven, zullen de impulsaankopen dalen en dat betekent dat we minder boeken zullen verkopen", zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour.
McPHOTO / INSADCO / Bilderbox

De warenhuizen hebben negatief gereageerd op de vanmiddag voorgestelde gereglementeerde boekenprijs. De Vlaamse regering heeft vastgelegd dat een boek de eerste zes maanden na publicatie enkel tegen een maximumkorting van tien procent te koop mag aangeboden worden.

Warenhuizen verkopen boeken vaak met grotere kortingen. Door de nieuwe regeling zullen de mensen minder spontaan boeken kopen, klinkt het bij Carrefour.

"Impulsaankopen die gegenereerd worden door kortingen die wij zelf betalen. Wij kopen een boek aan tegen dezelfde prijs als eenieder. Wij kiezen ervoor om onze marges te verkleinen op bepaalde werken en daardoor een korting toe te kennen en iemand over de streep te trekken om een boek te kopen dat hij of zij normaal gezien niet zou kopen", zegt Baptiste Van Outryve van Carrefour.

"Dat zal leiden tot minder impulsaankopen en minder impulsaankopen betekent dat er minder boeken zullen verkocht worden in het algemeen en twee, dat de klant nog vaker naar het buitenland zal kijken. We zien dat dat vandaag al gebeurt", besluit Van Outryve.

Meest gelezen