Gereglementeerde boekenprijs vanaf voorjaar 2017

In het voorjaar van 2017 komt er in Vlaanderen een gereglementeerde boekenprijs. De Vlaamse regering heeft het licht op groen gezet voor de maatregel. Dat gebeurt op voorstel van minister van Cultuur Sven Gatz (open VLD).

De basisregel is dat nieuwe boeken in de eerste zes maanden na hun publicatie een gereglementeerde prijs krijgen, waarop verkopers maximaal tien procent korting mogen geven. Daarna is de boekenprijs weer vrij. Bibliotheken en scholen krijgen wel kortingen tot 25 procent, hoewel eerder sprake was van 15 procent.

De gereglementeerde boekenprijs staat ingeschreven in het Vlaamse regeerakkoord. Met de maatregel - waarover maandenlang uitgebreid is gediscussieerd - wil minister Gatz de boekensector "versterken en wapenen voor de toekomst". De Open VLD-minister wijst op voordelen voor "zowel de consumenten, de boekhandel, de uitgever als de auteur".

Uitzondering voor bibliotheken en scholen

De gereglementeerde prijs moet voor een evenwichtiger speelveld zorgen tussen de boekhandels. Nu kunnen hyper- en supermarkten, zeker voor bestsellers, vaak grote kortingen aanbieden die onhaalbaar zijn voor de traditionele boekhandels. Daardoor zouden lezers die boekhandels steeds vaker links laten liggen. De gereglementeerde boekenprijs moet op die manier een mogelijke hefboom vormen tegen de kaalslag in de boekensector.

Ook uitgevers en auteurs hebben volgens Gatz baat bij deze nieuwe regeling. "Uitgevers kunnen weer meer investeren in bekende maar ook minder bekende en beginnende auteurs", klinkt het. En voor de lezer moet de maatregel zorgen voor een breed en divers aanbod.

Op de basisregel is één uitzondering toegelaten. Bibliotheken en scholen zullen op de vaste boekenprijs een korting krijgen van 25 procent. Dat is meer dan eerst was aangekondigd. Eerst was sprake van 15 procent. Dat was onvoldoende voor de bibliotheeksector, die vreesde voor een impact van 2,3 miljoen euro. Het plafond is volgens Gatz bewust verhoogd omdat bibliotheken en scholen "een culturele en educatieve doelstelling hebben die prioritair is".

Ook online

Ook de verkoop van online-boeken valt onder de regeling. Wat de verkoop via buitenlandse internethandels betreft (bv. bol.com), zullen de Vlaamse uitgevers ook gehouden zijn aan de gereglementeerde prijs. Wanneer boeken daar (in de periode van zes maanden) toch met grote korting worden aangeboden, zal de Vlaamse uitgever daar op aangesproken kunnen worden.

Na vier jaar zullen de effecten van de gereglementeerde boekenprijs worden geëvalueerd. In het tweetalige gebied van Brussel-Hoofdstad zal de gereglementeerde boekenprijs ook van toepassing zijn voor de Nederlandstalige boeken.

Meest gelezen