Gestolen postzegel met "beroemdste drukfout van Amerika" terecht

61 jaar na de diefstal is de beruchte Amerikaanse postzegel "Inverted Jenny" weer bij de rechtmatige eigenaar. De FBI heeft het kleinood in New York teruggegeven aan de bibliotheek van de Amerikaanse filatelievereniging APS.
AFP or licensors

Volgens de APS gaat het om de beroemdste drukfout uit de Amerikaanse postzegelgeschiedenis. De rood-blauwe zegel van 24 cent uit 1918 vertoont centraal een Jenny JN-4 HM dubbeldekker, maar die vliegt op zijn kop.

In 1955 is een velletje met vier zegels tijdens een tentoonstelling gestolen. Het teruggegeven exemplaar is in april plotseling bij een Amerikaans veilinghuis opgedoken. De toenmalige bezitter, de Ier Keelin O'Neill, had het van zijn grootvader geërfd. Volgens de FBI was de man er zich niet van bewust dat de postzegel gestolen was. Hij kreeg een beloning van 50.000 dollar voor het terugvinden van de "Inverted Jenny". In totaal zijn al drie van de vier exemplaren op het velletje weer terecht.

De Amerikaanse postzegelcatalogus Scott schat de waarde op 350.000 dollar (zo'n 314.000 euro), maar op veilingen is al een miljoen dollar voor een exemplaar betaald.

"Omgekeerde Dendermonde"

De zegel is te vergelijken met de "omgekeerde Dendermonde" uit ons land, waarbij het stadhuis van Dendermonde op zijn kop staat afgebeeld en waarvan er achttien exemplaren in omloop zijn gegaan.