Griekse kustwacht redt 300 vluchtelingen ten zuiden van Kreta

Ten zuiden van het Griekse eiland Kreta is een schip met honderden vluchtelingen in de problemen geraakt. De Griekse kustwacht moest ingrijpen en redde meer dan 300 mensen uit de Middellandse Zee. Drie lichamen zijn uit het water gehaald. Het is onduidelijk hoeveel mensen er exact aan boord waren. Griekse media spreken van wel 700 opvarenden.
AFP or licensors
(archieffoto)

Het schip raakte in de problemen op zo'n 140 kilometer van Kreta. De Griekse kustwacht zette onmiddellijk verschillende schepen en helikopters in. Voorbijvarende boten hielpen de vluchtelingen aan boord. Zeker drie mensen zijn overleden.

Sinds de vluchtroute naar Europa via Turkije en Griekenland op slot zit, proberen vluchtelingen alternatieve routes uit om in West-Europa en Scandinavië te raken. Een populaire route is de (toch al drukke) vluchtroute naar Italië. Heel wat schepen drijven echter af naar Kreta, het meest zuidelijk gelegen Griekse eiland ten noorden van Libië en Egypte. Het is niet duidelijk welke vluchtelingen juist de oversteek probeerden maken. Woensdag nog bereikten 133 vluchtelingen, veelal Afghanen, Kreta.

De afgelopen weken wagen zich meer vluchtelingen aan de gevaarlijke oversteek. Het warme weer en de kalmere wateren hebben tot een forse stijging geleid. Tot dusver zijn dit jaar volgens de VN ruim 2.500 migranten omgekomen bij pogingen om vanuit Noord-Afrika naar Europa te varen.