Lenen bij overheid voor energievriendelijkere woning wordt wellicht goedkoper

Wie zijn woning energievriendelijker wil maken, moet daarvoor goedkoper dan vandaag een lening kunnen aangaan bij de overheid. Dat zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD) in de kranten van De Persgroep en bevestigt hij ook aan VRT Nieuws.
Jonas Hamers / ImageGlobe

Minister Tommelein is al een tijdje bezig aan een "zonneplan" dat ertoe moet leiden dat zowel gezinnen, bedrijven als de overheid makkelijker kunnen investeren in zonnepanelen. Hoewel hij zijn plan pas binnenkort voorstelt in het Vlaams Parlement, licht hij nu alvast een tipje van de sluier op.

Concreet wil de minister de energieleningen goedkoper maken. Die leningen kunnen gezinnen aangaan bij de overheid voor werkzaamheden die hun huis energiezuiniger maken, zoals bijvoorbeeld het leggen van zonnepanelen, dak- of muurisolatie. Nu staat de rente voor die lening op 2 procent, maar dat wil Tommelein voor gezinnen terugbrengen naar 1 procent. Voor sociaal zwakkeren blijft de rente wel op 0 procent.

Daarnaast bekijkt de minister ook of de duurtijd van de lening (nu vijf jaar) en het maximaal te lenen bedrag (nu 10.000 euro) kan worden opgetrokken.

"We willen alle hindernissen die gezinnen ondervinden om over te stappen naar hernieuwbare energie wegwerken", zegt Tommelein aan VRT Nieuws. "Hernieuwbare energie is de toekomst. We moeten de omschakeling maken. Het is noodzakelijk om onze doelstellingen te kunnen halen."