Lokale politie kan niet rechtstreeks aan camerabeelden in stations

In de stations van openbaar vervoersmaatschappijen hangt het vol met bewakingscamera's, maar bij problemen kan de lokale politie niet rechtstreeks via die camera's volgen wat er aan de hand is. De politie moet de beelden achteraf opvragen, en dan is het vaak te laat om nog in te grijpen en criminelen op heterdaad te betrappen. Minister van Binnenlandse Zaken Jan Jambon (N-VA) belooft een oplossing.

Treinstations zijn altijd gevoelige omgevingen voor criminele feiten. In het station van Vilvoorde hangen daarom 34 bewakingscamera's om een oogje in het zeil te houden. Maar de lokale politie kan niet volgen wat er in het station gebeurt, want ze kunnen de camerabeelden niet in "real time" bekijken. De (federale) spoorwegpolitie kan dat overigens wel.

Toen er in 2013 in het station volop Syriëstrijders werden geronseld, kon de politie van Vilvoorde de daders zo nooit op heterdaad betrappen. Als de politie de beelden van een bepaalde dag en tijdstip wil, moet ze een heel gerichte vraag stellen aan de NMBS.

"En dan moet er een agent van mijn korps op zijn motor springen en met een stick in zijn achterzak naar Brussel-Zuid rijden. Daar worden de beelden opgeladen en pas daarna kunnen we alles analyseren in het observatiekantoor hier", vertelt burgemeester Hans Bonte (SP.A) aan VRT Nieuws. "Een kafkaiaanse situatie en niet meer van deze tijd."

"Politieke wil om er iets aan te doen"

Het hiaat bestaat al vele jaren en werd al verscheidene keren aan de kaak gesteld. Burgemeester Bonte sprak minister Jambon er nog eens over aan enkele dagen na de aanslagen in Brussel en Zaventem.

In de Camerawet van 21 maart 2007 stond nochtans: "De federale en lokale politiediensten, (hebben) binnen het kader van hun opdrachten van gerechtelijke of bestuurlijke politie, vrije en kosteloze toegang in real time tot de beelden van de camera's die geïnstalleerd zijn op het net van de openbare vervoersmaatschappijen of in de nucleaire sites die bij een koninklijk besluit vastgesteld na overleg in de Ministerraad worden bepaald”. Maar een koninklijk besluit kwam er nooit waardoor de lokale politie tot nu nog steeds niet rechtstreeks aan de camerabeelden van openbaar vervoersmaatschappij kan.

Sinds maart is er een nieuwe Camerawet. Minister van Binnenlandse Zaken Jambon belooft nu snel werk te maken van een KB om de lokale politie binnenkort wel rechtstreeks toegang te geven tot camerabeelden van andere overheidsdiensten, zoals de NMBS. "De politieke wil is er om er iets aan te doen en dat moeten we nu dan maar zo snel mogelijk in de praktijk proberen te brengen", klinkt het.

"Had gisteren al geregeld moeten zijn"

Burgemeester Bonte is evenwel nog niet overtuigd van de aangereikte oplossing. Volgens hem zal het met de nieuwe regeling nog jaren duren vooraleer de laatste politiezone toegang zal hebben tot camerabeelden.

Bonte vreest namelijk dat het KB enkel basisprincipes zal bevatten. "Mogelijk zal elke politiezone nog apart een protocolakkoord moeten afsluiten met de NMBS om toegang te krijgen. Dat betekent rompslomp en tijdsverlies voor agenten die zich bezig zouden moeten houden met politiewerk in plaats van met procedures. Het verontrust mij ook dat je opnieuw de discussie gaat krijgen tegen welke kostprijs de politiezone die toegang moet krijgen."

Bonte pleit daarom voor een meer performante en efficiënte regeling. "We zien nog zoveel schotten tussen politiediensten en cameranetwerken. Er is een operationeel cameranetwerk waarmee de NMBS rechtstreeks beelden kan bekijken. Laat men dat linken aan de politiebeelden van de verschillende politiezones uit de verschillende steden en dan ben je er. Maak het toch allemaal zo moeilijk niet. Met alles wat we meegemaakt hebben, moest het al gisteren gebeurd zijn."