NMBS verwacht dit weekend "geleidelijke terugkeer"

Zelfs nadat vanavond om 22 uur een punt zou worden gezet achter de stakingen bij het spoor, houden reizigers dit weekend best nog rekening met geschrapte treinen, vertragingen en andere samenstellingen van het materieel, waarschuwt de NMBS.

Bleef de hinder de voorbije dagen in Vlaanderen beperkt, dan was die in Franstalig België veel groter. "Een groot deel van het materieel bevindt zich daardoor niet op de juiste plaats en ook het onderhoud heeft heel wat achterstand opgelopen. Zowel de dienstregeling als de samenstelling van de treinen zal zich geleidelijk herstellen, maar dat zal zeker nog tot maandag vragen", zegt de NMBS.

Het spoor verwacht over het weekend wel "een geleidelijke terugkeer naar de normale toestand". De NMBS raadt de reizigers aan om de informatiekanalen goed te blijven volgen, onder meer via de website www.detrein.be, de accounts voor Twitter en Facebook, de app en de aankondigingen in de stations.

Wel belooft de NMBS om "alles in het werk te stellen om de hinder te beperken en het treinverkeer zo snel mogelijk te herstellen". Zo zal er dit weekend extra personeel aan de slag gaan in de werkplaatsen.

De socialistische spoorvakbond ACOD heeft al wel een nieuwe stakingsaanzegging ingediend vanaf zondag 12 juni om 22 uur tot zondag 19 juni om 22 uur.