Rode Kruis reageert gemengd op sluiting opvangcentra

Het Rode Kruis toont begrip voor de afbouw van de opvangcentra, maar is ook ongerust. De hulporganisatie stelt zich vragen, zeker omdat de huidige centra nog vol zitten.
BELGA/WAEM

Naast het afblazen van het spreidingsplan voor de vluchtelingen heeft de regering ook beslist te starten met de sluiting van 30 opvangcentra voor asielzoekers. Daardoor verdwijnen er zowat 10.000 opvangplaatsen voor vluchtelingen.

Het merendeel van de 30 centra gaat dit najaar dicht, al zal dat voor sommige private initiatieven wat later zijn. Wat het Rode Kruis betreft gaat het om tien noodopvangcentra, goed voor 2.664 plaatsen. Enkel Houthalen-Helchteren, goed voor 700 plaatsen, blijft voorlopig open. Driehonderd tijdelijke werkkrachten verliezen hun job door de sluiting.

Rode Kruis Vlaanderen pleit voor het behoud van een aantal bufferplaatsen zodat een mogelijke nieuwe piek gemakkelijk kan opgevangen worden. "We moeten ten alle prijze een jojo-effect vermijden", zegt woordvoerster An Luyten.

"Wij begrijpen dat er moet afgebouwd worden, maar we stellen ons toch een aantal vragen bij de keuze van de centra die moeten verdwijnen. Wij moeten er heel veel afbouwen alhoewel wij toch bij de goedkopere aanbieders van plaatsen zijn.", stelt Luyten. "Bovendien moeten er in Vlaanderen significant meer plaatsen verdwijnen dan in het Franstalige landsgedeelte.  

Meest gelezen