Ruim 100 lichamen gevonden voor de Libische kust

Voor de kust van Libië zijn 117 lichamen gevonden. Waarschijnlijk zijn het de opvarenden van een boot vol vluchtelingen die woensdag is gekapseisd op de Middellandse Zee. Dat vermoedt de Libische Rode Halve Maan die de lichamen heeft geborgen. Intussen is er ook een grote reddingsoperatie bezig bij het Griekse eiland Kreta, waar vandaag een ander schip is omgeslagen.

De afgelopen uren hebben de Libische Rode Halve Maan -de islamitische tegenhanger van het Rode Kruis- en de Libische marine 117 lijken uit het water gevist voor de kust van Zuara, een kuststad in het westen van Libië, niet ver van de grens met Tunesië. Onder de lijken zouden 40 vrouwenlichamen zijn en 5 kinderlijkjes, allemaal van Afrikaanse origine.

Op basis van de staat waarin de lichamen zich bevonden, vermoedt de hulporganisatie dat de slachtoffers in de afgelopen 48 uur verdronken moeten zijn. Omdat de Libische kustwacht gisteren een lege boot heeft gevonden, vermoedt men dat het gaat om de opvarenden van deze boot.

De Libische marine bevestigt de ontdekking, maar heeft het nog over 104 lichamen. De woordvoerder van de marine verwacht wel dat er nog meer lijken zullen aanspoelen. De woordvoerder houdt Europa verantwoordelijk voor de doden, omdat het “niets anders doet dan lichamen tellen” en de massale migratie uit Libië niet stopt. De vondst van de lichamen voor de kust van Zwara is de laatste gruwelijke ontdekking in een lange reeks. De afgelopen tien dagen kwamen ruim 1.000 bootvluchtelingen om.

Reddingsoperatie

Het dodental van bootvluchtelingen op de Middellandse Zee kan vandaag nog verder oplopen, want bij het Griekse eiland Kreta is ook een vissersschip met honderden vluchtelingen aan boord omgeslagen. Er is sprake van 400 à 500 opvarenden.

Vier van hen overleefden het ongeval al zeker niet, en van velen is het lot nog onbekend. 340 van hen zouden gered zijn door de bemanning van vijf schepen die in de buurt waren. Griekenland heeft drie reddingsboten, een vliegtuig en drie helikopters naar de plek gestuurd.

Het staat nog niet vast waar de vluchtelingen vandaan komen, waar het schip is vertrokken en waar ze precies naar onderweg waren, maar mogelijk kwam het schip uit Turkije.