Socialistische spoorbond dient nieuwe stakingsaanzegging in van 12 tot 19 juni

Het overleg tussen de spoordirectie en de vakbonden is opnieuw afgesprongen. De socialistische spoorbond heeft nu een nieuwe stakingsaanzegging ingediend voor 12 juni tot en met 19 juni.

De vakbonden en de directie hebben vandaag uren samengezeten om te praten over onder meer de herberekening van kredietdagen, maar de discussie zit muurvast.

Pendelaars moeten zich allicht voorbereiden op nieuwe stakingsacties. Er komt een nieuwe stakingsaanzegging voor 12 juni tot en met 19 juni. De socialistische spoorbond had daar al mee gedreigd als het overleg vandaag niets zou opleveren.

"Er is geen akkoord. We zijn niet opgeschoven. Er wordt een stakingsaanzegging ingediend voor zondag 12 juni 22 uur opeenvolgend tot en met zondag 19 juni 22 uur", zei Ludo Sempels van de socialistische spoorbond na het overleg.

De christelijke vakbond komt maandag bijeen om te zien of ze meedoen met de nieuwe staking.

"Directie heeft haar standpunt verhard"

Struikelblokken zijn volgens Sempels sancties voor wilde stakers en een andere "invulling van productiviteitsverhogende maatregelen". Luc Piens van ACV-Transcom merkte op dat "de maatschappij nieuwe punten heeft toegevoegd" en dat de directie haar standpunt heeft verhard.

De komende dagen komt er wel nog nog een verzoeningsvergadering. Dat is zo voorzien in de procedure van een stakingsaanzegging. Mogelijk zal die volgende dinsdag plaatsvinden.

Huidige acties stopgezet

Al ruim een week zijn er vakbondsacties bij het spoor, die vooral het verkeer in Wallonië lamleggen.

De huidige acties zijn echter nooit correct aangevraagd, waardoor de stakende vakbondsmilitanten sancties boven het hoofd hangen. Zo is er het risico voor ontslag als je in een periode van 15 dagen tien dagen onwettig afwezig bent.

De vakbonden hebben daarom eerder vandaag hun leden opgeroepen om de huidige acties stop te zetten en het werk vanaf 22 uur vanavond te hervatten.