Syrische bestand wankelt in Aleppo

Bij nieuwe luchtaanvallen van de Syrische luchtmacht op rebellen in de grootstad Aleppo zijn vandaag nog eens 38 mensen gedood. Daarbij zouden opnieuw de gevreesde vatenbommen zijn ingezet. De nieuwe bombardementen brengen het erg wankele bestand tussen het regime en de meeste rebellengroepen in gevaar.

Lokale bronnen en een correspondent van het Franse persbureau AFP bevestigen dat er opnieuw zware bombardementen zijn uitgevoerd op wijken in Aleppo die in handen zijn van de rebellen. Die bombardementen "met een waanzinnige intensisteit" (dixit AFP) zouden de zwaarste zijn in meer dan twee weken.

De aanvallen zouden er vooral op gericht zijn om aanvoerroutes van de rebellen naar delen van Aleppo af te snijden. Er is sprake van 38 doden, onder wie 19 burgers en 6 kinderen, en bij de bevolking is paniek uitgebroken. 

Het geweld legt een hypotheek op het bestand dat eind februari tussen het regime en de meeste rebellengroepen werd afgekondigd en op onderhandelingen die in Genève gevoerd worden. Sinds het ingaan van dat bestand zijn in Aleppo al meer dan 300 doden gevallen.

Vanmiddag komt de VN-Veiligheidsraad in New York bijeen over Syrië. De grootmachten proberen daar overeenstemming te vinden over het redden van het bestand en over de verschrikkelijke humanitaire situatie van miljoenen burgers die vastzitten tussen de strijdende partijen.

Gevechten met IS woeden voort

Ten oosten van Aleppo wordt er intussen op twee plaatsen hevig gevochten tussen Syrische rebellen en de terreurgroep IS. Die laatste is -net als het aan Al Qaeda gelieerde Nusrat-front- niet betrokken bij het bestand. 

In de stad Marea proberen het Vrije Syrische Leger (FSA) en andere rebellengroepen een offensief van IS af te slaan. Meer ten noorden hebben Koerdische en Arabische milities een aanval ingezet tegen de laatste bevoorradingslijn van IS via het grensgebied van Turkije. Telkens worden die rebellen daar ondersteund door Amerikaanse luchtaanvallen op IS en wapenleveringen.

Intussen hebben Amerikaanse F-18-gevechtsvliegtuigen vanop het vliegdekschip USS Truman in de Middellandse Zee luchtaanvallen uitgevoerd tegen IS. Het is voor het eerst sinds de inval in Irak in 2003 dat de VS nog luchtaanvallen hadden uitgevoerd vanop schepen in de Middellandse Zee in het Midden-Oosten.