Vierbandgroefbij na 63 jaar weer in België

In Bekkevoort in Vlaams-Brabant is eind mei een vrouwelijke vierbandgroefbij ontdekt. Het is de eerste keer dat die soort in ons land werd waargenomen sinds 1953, zo meldt Natuurpunt. De vierbandgroefbij wordt 13 tot 16 millimeter lang en is daarmee een van de grootste bijensoorten van het land. Enkele jaren geleden werd de soort ook in Nederland na een afwezigheid van meer dan vijftig jaar herontdekt.

De ontdekking gebeurde op 24 mei tijdens terreinonderzoek van wilde bijensoorten in de Vlaams-Brabantse gemeenten Bekkevoort, Tielt-Winge, Glabbeek en Kortenaken, in het kader van het het project "Meer natuur voor pittig fruit". Dat project wil fruittelers stimuleren om bijenvriendelijke maatregelen uit te voeren op hun terreinen.

De vierbandgroefbij kwam in de eerste helft van de 20e eeuw veel voor in België, maar werd voor het laatst waargenomen in 1953 in de provincie Luik. "Ze werd dus meer dan 60 jaar uitgestorven gewaand", zegt Natuurpunt. De bijensoort nest zich het liefst in klei- en leemhellingen of wanden van holle wegen en groeven. Op de vindplaats van dit exemplaar is een waaier aan goede nestgelegenheid, zegt Natuurpunt. "Bijkomende zeldzame soorten zijn er te verwachten en er zal gericht gezocht worden naar nesten van de vierbandgroefbij", klinkt het.

De vierbandgroefbij is een speciale bijensoort omdat die sociaal gedrag vertoont dat uitzonderlijk is in de wilde bijenwereld. "Vrouwtjes leven namelijk voor een bepaalde periode samen met hun nakomelingen. Nadat vrouwtjes gepaard hebben, overwinteren ze onderin de oude nesten waarin ze geboren zijn. Deze nesten worden gebouwd in de vorm van een primitieve raat met vijf tot twintig broedcellen", zegt Natuurpunt. De soort is vooral actief van half mei tot eind augustus.

Meest gelezen