Vliegtuigbom ontmanteld in Oostende

De vliegtuigbom die woensdagochtend werd ontdekt bij graafwerken in Oostende, is vanmiddag ontmanteld door DOVO. Elf straten in Oostende en drie straten in Bredene werden enkele uren volledig ontruimd.

Woensdag rond 10.30 uur werd nabij de beschutte werkplaats Oesterbank in de Vaartblekersstraat een vliegtuigbom uit de Eerste Wereldoorlog aangetroffen. Het tuig van één meter grootte bevat 100 kilogram springstof. Om de ontmanteling veilig te laten verlopen werd de bom in een drie meter diepe schacht geplaatst.

Het onschadelijk maken verliep volgens scenario, maar duurde iets langer dan voorzien. Uiteindelijk was de bom om 13.52 uur ontmanteld. "Alle maatregelen worden opgeheven. Iedereen mag naar huis. Het verkeer kan terug op gang komen", aldus burgemeester Johan Vande Lanotte. "Proficiat aan de ontmijningsdienst DOVO. Dank aan alle medewerkers van deze operatie. Merci aan de bevolking voor jullie geduld."

Alle bewoners in een zone van 500 meter moesten voor enkele uren hun huis verlaten. Het ging om ongeveer 100 woningen, verdeeld over elf straten in Oostende en drie straten in Bredene. Ook alle bedrijven binnen de veiligheidszone lagen stil. In een zone van 900 meter kregen mensen de raad om binnen te blijven, en ook uit de buurt van de ramen te blijven.

Tijdens het onschadelijk maken van de bom waren ook alle straten binnen de perimeters afgesloten voor alle verkeer. Ook het trein- en tramverkeer lag enkele uren stil.

Meest gelezen