VN vragen Syrië om humanitaire hulp te mogen droppen

De Verenigde Naties gaan het Syrische regime van Bashar al-Assad vragen om pakketten met humanitaire hulp vanuit vliegtuigen te kunnen gooien op omsingelde enclaves. Op diverse plaatsen in Syrië worden tienduizenden mensen uitgehongerd in gebieden die of belegerd worden door Assads troepen of door rebellen.
AP2006

Volgens de VN zijn er in Syrië 19 omsingelde gebieden en daar zouden ongeveer 600.000 mensen wonen. Er zijn zowel gebieden die door de regeringstroepen als door de rebellen worden belegerd. Er zouden daar hallucinante tekorten aan voedsel, geneesmiddelen en water zijn en tal van mensen zouden al omgekomen zijn door honger.

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Frankrijk zijn bereid om humanitaire hulp boven die gebieden vanuit vliegtuigen te droppen, maar het Syrische regime van Assad is daar geen voorstander van. 

Toch staat Assad onder zware internationale druk en de voorbije dagen heeft hij ingestemd met voedselkonvooien over land naar enkele tientallen geïsoleerde gebieden. Dat zou echter niet voldoende zijn.

De voorbije dagen hebben Amerikaanse vliegtuigen al munitie gedropt voor rebellengroepen in Marea, een stad ten noorden van Aleppo. Die worden daar belegerd door de terreurgroep IS.

Assad vreest dat er ook munitie of wapens gedropt zou kunnen worden in rebellengebied dat door hem belegerd wordt. Nochtans heeft het Voedselprogramma van de VN (WFP) de voorbije maanden al voedsel gedropt boven Deir az-Zor, een stad in het oosten van Syrië die in handen is van Assad, maar volledig omsingeld is door IS. In Deir az-Zor wonen 100.000 mensen. De voedseldroppings zouden dus ook uitgevoerd worden in gebieden waar aanhangers van Assad belegerd worden.

AP2010

Droppings zijn grote logistieke uitdaging

Het droppen van voedsel, water en medicijnen vanuit vliegtuigen lijkt eenvoudig, maar is het niet. Los van het risico dat de vliegtuigen beschoten worden, zijn er nog andere problemen.

Weliswaar gaat gewoonlijk slechts 0,5% van de humanitaire droppings verloren. Meel, bloem, suiker en dergelijke worden in zakken verpakt, die in andere zakken worden ingepakt en gestouwd op paletten met parachutes. Als er bij het landen één zak scheurt, blijven er nog altijd andere over. Droppings kunnen plaatsvinden van 100 meter boven de grond tot 7.000 hoogte indien het risico groter is.

De droppings moeten evenwel op de grond gecoördineerd worden om te zorgen dat ze op de juiste en een veilige plaats terechtkomen. In het verleden zijn mensen waarvoor de hulp bedoeld was vaak verpletterd onder de paletten noodhulp. Ook moet de hulp ordelijk worden opgevangen en verdeeld onder de hulpbehoevenden. Vaak leiden droppings tot chaotische situaties waarbij wanhopige mensen elkaar voor de voeten lopen of waarbij de zwaksten enkel de restjes krijgen.

Voedseldroppings vanuit de lucht zijn dan ook meestal een noodmaatregel. De voorbije jaren was dat het geval tijdens de orkaan Haiyan in de Filipijnen, droogte in Afrika of voor het bevoorraden van belegerde steden in Bosnië of vluchtelingen in Irak.