Water in Parijs blijft stijgen, Louvre ontruimt kelders

Naast Duitsland en België kampt ook Frankrijk met zware wateroverlast, vooral in Parijs, waar de Seine buiten haar oevers is getreden. Het waterpeil van de rivier kan inde loop van de nacht een piekhoogte van 6,5 meter bereiken. Wegen en spoorwegen langs de Seine zijn afgesloten voor het verkeer, met lange files tot gevolg. Het Louvre en het Musée d'Orsay blijven enkele dagen dicht.
AFP or licensors
AFP or licensors
AFP or licensors

Tientallen medewerkers van het Louvre hebben tijdelijk kunst uit de kelders gehaald om ze op hogere verdiepingen veilig te stellen. Er is wel geen gevaar dat de kelders onder water lopen, maar de kunstwerken en archeologische schatten dreigen vochtig te worden.

Het Musée d'Orsay, dat ook langs de oever van de Seine ligt, is vandaag gesloten om zich voor te bereiden op een eventuele evacuatie van kunstwerken. Het museum zal nog zeker tot en met maandag de deuren gesloten houden.

Ook het Grand Palais aan de Champs-Elysées is naar eigen zeggen "uit voorzorg" dichtgegaan.

Het stadsbestuur heeft een aantal parken en begraafplaatsen gesloten en opvangplaatsen voor daklozen geopend. Er worden ook maatregelen genomen om te vermijden dat bomen met verzwakte wortels op voorbijgangers zouden vallen. De autoriteiten bereiden ook een eventuele evacuatie van inwoners voor.

Copyright 2016 The Associated Press. All rights reserved. This material may not be published, broadcast, rewritten or redistribu
AFP or licensors

Geen rustpauze

Na de zware regenval van de afgelopen dagen in grote delen van Europa zien de weersvoorspellingen voor de komende dagen er ook niet rooskleurig uit. Frankrijk en Duitsland kennen voorlopig geen rustpauze: in een paar uur tijd wordt opnieuw 50 mm water verwacht. Zoveel neerslag valt er normaal gezien in een hele maand. 

Vanmiddag was het waterpeil van de Seine tot 6 meter gestegen. Verwacht wordt dat het waterniveau in de loop van de nacht nog zal stijgen tot 6,30 à 6,50 meter. Als de prognose klopt, dan gaat het meteen om het hoogste waterpeil in de Franse hoofdstad sinds 1982 (6,15 meter).

Het hoge peil dat vannacht verwacht wordt, is "een plateau, eerder dan een piek", zegt het ministerie van Milieu. De prognose is namelijk dat het water tijdens het weekend nog op dat hoge niveau zal blijven, om pas daarna weer geleidelijk te dalen.

Vorige vrijdag, voor de zware regenval van de afgelopen week, stond het water amper 1,25 meter hoog in Parijs. De laatste waterstanden zijn te vinden op de website vigicrues.fr.

Noodtoestand

De Franse president François Hollande heeft de noodtoestand voor bepaalde departementen al uitgeroepen. Hij spreekt van "een ernstig klimaatfenomeen en een wereldwijde uitdaging" en kondigt nieuwe maatregelen aan.

De klimaatopwarming is er waarschijnlijk niet alleen de oorzaak van dat het steeds harder regent, maar ook dat het water van de Seine sneller verdampt en het debiet van de stroom met bijna een derde vermindert. Daardoor wordt er minder vuiligheid afgevoerd en dat hoopt zich dan op. Als het dan plots hard regent, kan het vele water niet op tijd worden afgevoerd.

Intussen wordt alles in gereedheid gebracht om de president en de ministeries te evacueren uit de Franse hoofdstad. Het Elysée -de ambtswoning van de president- en de ministeries liggen namelijk ook niet ver van de Seine. Als ze dreigen onder te lopen, wordt iedereen naar plaatsen buiten Parijs gebracht.

Hinder

De gewone Jean avec la casquette ondervindt al langer hinder door de hoge waterstand, want spoorwegmaatschappij SNCF heeft al een aantal spoorwegen langs de Seine afgesloten. Er werd ook al een metrostation gesloten En volgens de krant Le Parisien hebben 150 scholen uit voorzorg vandaag de deuren dichtgehouden. Volgens burgemeester Anne Hidalgo is er evenwel geen bedreiging voor de bevolking, zelfs niet als het waterpeil piekt op 6,5 meter. 

 

In de hoofdstad en in midden-Frankrijk zitten zo'n 25.000 mensen zonder stroom. In Nemours, ten zuiden van Parijs, zijn 3.000 mensen geëvacueerd (onderste foto). In heel Frankrijk zijn zo'n 20.000 mensen geëvacueerd.

AP