Waterpeil in Limburgse waterlopen historisch hoog

De buien van afgelopen nacht hebben de waterlopen nog doen aanzwellen. In de provincie Limburg staat het waterpeil van verschillende rivieren en beken "historisch hoog". Bovendien wordt voor de komende uren opnieuw regen voorspeld.
Neeroeteren gisteren.

In Hamont-Achel, dicht bij de Nederlandse grens, is de Warmbeek buiten zijn oevers getreden en staan enkele huizen onder water.

Het water van de Demer veroorzaakt problemen in onder meer Lummen. Daar probeert de brandweer het kasteel van Loye te beschermen met zandzakjes. In Herk-De-Stad staat een dijk op het punt te breken.

In Neeroeteren werd gisteren het gemeentelijke rampenplan afgekondigd. Daar situeerden de problemen zich op en rond het Scholtisplein en de Langerenstraat. Politie en brandweer bleven de hele nacht paraat. Het water is nu weggezakt maar de zandzakjes blijven gewoon liggen. "Om op zeker te spelen", zegt burgemeester Jan Creemers. 

Ook in Heusden-Zolder heeft de brandweer moeten pompen om water uit huizen in 't Wiek en de Stationstraat te houden. Vandaag moet er opnieuw water worden weggepompt.

De N80 in Alken staat nog altijd onder water ter hoogte van het kruispunt Sint-Joris. In het centrum van Alken is ook de sporthal onder water gelopen. Er wordt gevreesd voor tienduizenden euro's aan schade.

Op de meeste andere plaatsen in Limburg, onder meer in Zepperen, Munsterblizen en Beverst, is het water intussen weggetrokken.

Ook in delen van de Antwerpse kempen en Vlaams-Brabant zijn al verschillende waterlopen buiten hun oevers getreden, maar voorlopig worden daar geen woningen bedreigd.

Of de waterellende nu voorbij is, is helemaal niet zeker. Voor vandaag en dit weekend worden opnieuw felle buien en onweer voorspeld. Weerman Frank Deboosere spreekt vooral van regen in het oosten van ons land.

"Er moet nu echt wel een droge periode komen zodat we onze wachtbekkens kunnen legen", zegt Katrien Smet van de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM). Het is volgens haar moeilijk te voorspellen hoe de situatie verder zal evolueren: "Ze voorspellen voor vanavond en vannacht opnieuw regen, dus hopen we dat het waterpeil in de wachtbekkens wat zakt zodat we ook dat water nog kunnen opvangen. We blijven de situatie op de voet volgen".