Zwanger van een illegale baby - Reine Nkiambote

Steeds meer Franse lesbische koppels steken de grens over om zwanger te worden. In België alleen al zijn er elk jaar honderden die hier hun kinderwens willen vervullen, omdat het in Frankrijk niet kan. Het is er bij wet verboden, illegaal dus. Dat geldt trouwens ook voor alleenstaanden.
analyse
Analyse
Aansturen van de 'analyse' teaser o.a. op de home pagina en 'analyse' weergave op een detail artikel. Deze tag zorgt er ook voor het automatisch aanvullen van de 'analyse' overzichtspagina

In "Het Journaal" van vandaag is een reportage te zien over deze illegale baby's. Collega Reine Nkiambote onderzocht dit thema.

Agnès en Sophie, een lesbisch koppel dat in hartje Parijs woont is er toch in geslaagd. Sophie is vier maanden zwanger nu… “Vanaf november zal ons leven er helemaal anders uitzien en dat maakt ons blij. Alleen vinden we het jammer dat onze kinderwens niet wordt erkend in ons land en dat ons kind, volgens de Franse wet, illegaal is verwekt."

Niet voor iedereen

De twee Françaises zijn twaalf jaar samen, maar kunnen in Frankrijk geen kind krijgen met sperma van een donor. In Frankrijk is medisch begeleide voortplanting niet voor iedereen toegankelijk. Wel voor heterokoppels met fertiliteitsproblemen die getrouwd zijn of een lange tijd samenwonen. Niet voor holebi's en alleenstaanden dus.

En dat terwijl homo's en lesbiennes in Frankrijk sinds 2013 wettelijk kunnen trouwen. De Franse president Hollande wou behalve het huwelijk ook medisch begeleide voortplanting voor holebikoppels mogelijk maken. Maar door hevig protest is dat naar de achtergrond verschoven.

Nu, drie jaar later, laten 130 fertiliteitsspecialisten in een petitie van zich horen omdat ze vinden dat holebi’s onrecht wordt aangedaan. Maar veel animo is er niet. Volgend jaar kiezen de Fransen een nieuwe president maar het ziet er niet naar uit dat er veel verandering komt. Behalve voor de holebigemeenschap is dit geen prioriteit.

Proefbuisbaby

Agnès en Sophies kinderwens is - bijna - in vervulling gegaan, maar het ging niet vanzelf. In 2013 startte het koppel met kunstmatige bevruchting met donorsperma (KID) in Barcelona, Spanje. Stuk voor stuk dure behandelingen in een privé-ziekenhuis. Na vier vruchteloze pogingen gaven ze het op.

Het Universitair Ziekenhuis Gent zou uiteindelijk de oplossing bieden. Na nog eens drie mislukte inseminaties zijn ze overgeschakeld op In-vitrofertilisatie (IVF). Een proefbuisbaby dus met sperma van een anonieme donor.

In dit geval gebeurt de eigenlijke bevruchting in een lab, waarna twee embryo’s worden teruggeplaatst in de baarmoeder. Succesvol voor Sophie.

De behandelingen - 8 in totaal - hebben het stel handenvol geld gekost, zonder enige tegemoetkoming van de Franse ziekteverzekering. Veruit het grootste deel van het budget ging naar het Spaanse privé-ziekenhuis. Tel daarbij op de behandelingen in Gent, de reizen naar Barcelona en Gent en de hotelkosten. De reis naar Gent ging telkens met de Thalys, “onze Thalysbaby”, zeggen Agnès en Sophie. Totale som maar liefst 20.000 euro.

Gedoogbeleid

Vreemd genoeg verandert alles zodra de zwangerschap een feit is. De vruchtbaarheidsbehandelingen worden niet terugbetaald, de medische kosten bij de zwangerschap wel. De zwangerschap van Sophie wordt nu opgevolgd in Parijs, vanaf de eerste echo tot en met de bevalling. Zoals bij elke zwangerschap, op kosten van de ziekteverzekering.

Opvallend, er worden geen vragen meer gesteld over de herkomst van het kind. “Grote hypocrisie” zegt het koppel. "Dit land erkent onze liefde niet. Ons kind zal in de illegaliteit worden geboren." Het valt hen emotioneel zwaar.

Niet zonder risico’s

Franse lesbiennes zien vaak geen andere uitweg dan een bekende donor te zoeken, in plaats van een anonieme spermadonor. Ook omdat de wachtlijsten voor anonieme spermadonoren lang kunnen zijn.

Maar zo’n bekende donor is zelden gescreend op genetische aandoeningen en op ziektes zoals hepatitis, HIV en syfilis. Terwijl anonieme donoren in het ziekenhuis wel degelijk uitgebreid worden onderzocht. En dat kan gevolgen hebben voor de gezondheid van het ongeboren kind, zegt An De Baerdemaeker, fertiliteitsarts in het UZ Gent.

Agnès en Sophies droom is bijna vervuld, ze zijn volop bezig met de toekomst van hun kind. Agnès legt uit dat ze het kind pas kan adopteren als ze wettelijk getrouwd zijn. Na de adoptie zijn ze allebei ouder van het kind dat ze samen verwachten.