"Golf van wilde stakingen slecht voor syndicalisme"

Oud-minister en voormalig SP.A-voorzitter Frank Vandenbroucke is ervan overtuigd dat de golf van wilde stakingen die dezer dagen meemaken uiteindelijk een slechte zaak zal blijken voor de vakbonden zelf. Hij hekelt ook aanpak van de problemen door de regering-Michel.

Frank Vandenbroucke heeft heel wat kilometers op zijn politieke teller, maar heeft in 2011 de politiek vaarwel gezegd. Tegenwoordig doceert hij aan de Universiteit van Amsterdam, de KULeuven en de Universiteit Antwerpen. Hij heeft zo zijn bedenkingen over het sociaal protest, dat volgens hem een uiting is van de polarisatie in de maatschappij van vandaag.

"Je moet het wel in een historisch perspectief plaatsen: er is in België nog wel betoogd en gestaakt. Men doet nu alsof we revolutionaire tijden meemaken. Dat is natuurlijk niet zo", zegt Vandenbroucke tegen De Morgen. "Al ben ik er wel van overtuigd dat zo'n grote golf van wilde stakingen zeer slecht is voor het syndicalisme."

De oud-minister is ongerust. "Dit komt N-VA-voorzitter Bart  De Wever goed uit. Hoe langer op die manier actie gevoerd wordt, hoe beter voor hem."

Dat betekent niet dat hij actie voeren veroordeelt. "Conflict is het teken van democratie. Maar je moet een compromis kunnen bereiken. Wat nu gebeurt, gaat compleet in de andere richting. Maar we moeten ook eerlijk zijn: deze vakbondsmensen vergissen zich."

Maar niet alleen de vakbonden hebben het mis. "De regering-Michel ademt onvoldoende de wil uit om een consensus te bereiken", zegt Vandenbroucke tegen De Standaard. Kennelijk ziet ze polarisatie als bewijs dat er hervormd wordt. Hoe meer conflicten, hoe luider klinkt "kijk eens hoe goed we bezig zijn". Het wordt een vicieuze cirkel.