Belg gidst je via Musicmap door 234 muziekgenres

Bent u een muziekliefhebber, maar ziet u soms door de bomen het bos niet meer omdat er zoveel genres zijn, dan heeft Kwinten Crauwels uit Boechout de perfecte website gemaakt voor u. Op Musicmap.info geeft hij een overzicht van de muziekgeschiedenis aan de hand van een hele reeks genres en toont hij ook hoe ze met elkaar verbonden zijn.

Crauwels werkte 8 jaar aan het project. "Het is heel los en amateuristisch begonnen", vertelde hij gisteravond aan Vincent Byloo op Studio Brussel. "Ik was op zoek naar een website of poster met een overzicht van alle genres en dacht dat iemand in de VS dat al wel gedaan zou hebben, maar dat bleek niet zo en ik ben er dan zelf heel voorzichtig aan begonnen. Op een bepaald moment moet je het dan wel tot een goed einde brengen."

Op de homepage staan de grote genres, bij het inzoomen krijgt u de vertakking in alle subgenres te zien. "Je begint met het uitzetten van de grote lijnen, bijvoorbeeld, ga je chronologisch werken of niet? Dan werk je eerst via heel grote genres (blues, jazz,...) en die ga je dan verder verfijnen. Op de kaart staan 234 genres, maar het was absoluut niet de bedoeling om alle genres in kaart te brengen, want er zijn er veel meer, meer dan 1.000." Van elk genre staan er YouTube-filmpjes van voorbeelden online.

Het gaat van genres als Detroit techno, hill country & trance blues over horror punk & psychobilly tot darkwave & coldwave. Ook Crauwels zelf heeft nog veel nieuwe genres ontdekt. "Onder meer synthwave, daar ben ik enorm van verschoten, dat is iets heel recents dat nog vrij underground is, het drijft een beetje op internetcultuur, Kavinsky is er het meest populaire voorbeeld van."

De wijdvertakte genrekaart van Kwinten Crauwels vindt u op Musicmap.info.