Erdogan valt uit naar Merkel over Armeense genocide

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan heeft hard uitgehaald naar de Duitse bondskanselier Angela Merkel. Erdogan is woedend omdat Merkel niet heeft verhinderd dat het Duitse parlement onlangs besliste om de Turkse massamoord op de Armeense minderheid in 1915 te erkennen als genocide.

Donderdag erkende het Duitse parlement de Armeense genocide door het Turks-Ottomaanse rijk. De resolutie was ingediend door de CDU/CSU van Angela Merkel en de sociaaldemocratische coalitiegenoot SPD, maar werd zo goed als unaniem goedgekeurd.

De Turkse president Tayyip Erdogan is nu woest. Volgens hem heeft de Duitse bondskanselier Angela Merkel beloofd om alles te doen om de resolutie niet te laten stemmen en hij begrijpt niet "waarom Merkel haar eigen christendemocratische partij er niet heeft kunnen toe bewegen om tegen te stemmen".

"Hoe kunnen de Duitse toppolitici na zo een beslissing mij en onze premier nog in de ogen zien", zei Erdogan. De Turkse president dreigt met sancties, maar gaf daar verder niet meer uitleg over.

Wel zei hij dat Duitsland "een belangrijke vriend kan verliezen" en hij wees op de grote Turkse gemeenschap in Duitsland.

Armeens drama blijft Turken achtervolgen

Nu is het Duitse parlement niet het eerste dat de Armeense genocide door de Turken erkent. Eerder hadden het Franse en het Europese  parlement dat al gedaan evenals het Amerikaanse Congres en de Russische Doema. Ook de Belgische federale regering van premier Charles Michel erkent de volkerenmoord.

Telkens leidde dat tot grote spanningen met de republiek Turkjie, die beschouwd wordt als de opvolger van het Turks-Ottomaanse rijk dat de wreedheden heeft uitgevoerd. 

De situatie is nu bijzonder gespannen omdat Turkije ermee dreigt om een akkoord over Syrische en andere vluchtelingen met de Europese Unie op te blazen. Dat akkoord stuit zo al op grote problemen, onder andere met de discussie over de visumplicht voor Turkije.

Volkerenmoord in schaduw van WO I

Honderd jaar geleden leidde de Eerste Wereldoorlog tot grote spanningen binnen het Turks-Ottomaanse rijk. Dat multi-etnische rijk beheerst door Turken wantrouwde toen de christelijke minderheden zoals de Armeniërs die verdacht werden van sympathie voor de Russische vijand.

Tussen 1915 en 1917 werden miljoenen etnische Armeniërs gedeporteerd uit Anatolië (het huidige Turkije) waar ze al millennia woonden naar de Syrische woestijn, waar velen omkwamen door honger, uitputting en ziekten. Tussen 1920 en 1923 werden nog eens tienduizenden Armeniërs gedood door de Turken.

In totaal zouden tot anderhalf miljoen Armeniërs in die periode gedood zijn. Overlevenden werden gedwongen geassimileerd in de Turks-islamitische bevolkingsgroep. De kwestie ligt erg gevoelig in Turkije dat weliswaar niet ontkent dat er mensen vermoord werd, maar niet wil horen van een volkerenmoord of genocide.