Noorwegen praat over ban op diesel- en benzineauto's vanaf 2025

In Noorwegen praten de vier belangrijkste partijen over een verkoopsverbod voor benzine- en dieselwagens vanaf 2025. Er was een akkoord, zo meldde de Noorse krant Dagens Næringsliv gisteren, maar intussen is er al opnieuw onenigheid over het voorstel.

De vier partijen onderhandelen over een groot, nieuw energieakkoord. Een opvallend onderdeel van dat akkoord is een verkoopsverbod voor wagens op benzine of diesel vanaf 2025. Noorse media meldden gisteren dat er een akkoord was, maar intussen is er alweer een haar in de boter. De "nuluitstoot", waarvan sprake in het akkoord, wordt blijkbaar niet door alle partijen op dezelfde manier geïnterpreteerd. Begin volgende week gaan de partijen opnieuw aan tafel zitten om de zaken uit te klaren.

Een mogelijke ban op benzine- en dieselauto's zou erg opmerkelijk zijn, omdat Noorwegen economisch zeer afhankelijk is van de export van olie. Anderzijds opteert het land nu al opvallend vaak voor schone auto's. Een kleine 25 procent van alle verkochte wagens in het land is elektrisch. Het Noorse elektrische wagenpark is relatief gezien nu al het grootste in de hele wereld.